Don Sphynx

De Don Sphynx, ofwel Donsky, staat bekend als de haarloze Russische kat. Dit kattenras is niet verwant aan de Canadese Sphynx. De allereerste Don Sphynx is ontdekt bij de fokster Elena Kovaleva in 1987 in Rostov aan de Don, Rusland. In eerste instantie zag de kat er normaal uit, totdat zij na vier maanden haar vacht verloor. Het gen dat de haarloosheid bij het ras Don Sphynx veroorzaakt is dominant verervend.

Rasbeschrijving Don Sphynx

Ras afkomst: Rostov aan de Don, Rusland

Karakter

De Don Sphynx is een haarloze kat met een vriendelijk en actief karakter. Deze kat is ideaal voor huisdierenbaasje die allergisch zijn voor kattenharen. Deze kat past prima binnen een gezin, gaat goed met andere katten of honden en zelfs met kinderen. Deze intelligente kat is goed gehumeurd en houdt van aandacht. De Don Sphynx is als huiskat niet graag alleen.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De Don Spynx kan verschillende huidkleuren hebben. In sommige gevallen is er een patroon zichtbaar op de huid.

Lichaam, poten en staart

Dit haarloze kattenras heeft een gemiddelde grootte met sterke botten en spieren. De Don Sphynx heeft lange potten en een lange rechte staart. De punt van de staart mag een dichte krullende beharing hebben.

Kop, oren en ogen

De Don Sphynx heeft een wigvormige kop met veel rimpels. De amandelvormige ogen mogen in elke kleur voorkomen. De oren zijn groot en hooggeplaatst.

Vacht

Ondanks dat deze kat haarloos is, heeft de huid wel verzorging nodig. Dit heeft er mede mee te maken dat de huid nét wat meer talg aanmaakt. Het is dan ook belangrijk om de kat regelmatig te wassen. Daarnaast is de huid van deze kat ook erg gevoelig voor zonlicht, bescherming tegen de zon is dan ook erg belangrijk.

Gewicht

Het gewicht van een Don Sphynx ligt gemiddeld tussen de 3,5 en 7 kg

Producten voor de Don Sphynx