> Alles over dieetvoer voor je hond en kat

Alles over dieetvoer voor je hond en kat

Alles over dieetvoer voor je hond en kat

We willen allemaal onze honden en katten zo goed mogelijk verzorgen. Daarbij hoort ook een geschikt voer voor je hond of kat. Natuurlijk in eerste instantie om je huisdier zo lang mogelijk gezond te houden. Daarnaast bestaat er dieetvoer om je hond of kat te ondersteunen op het moment dat ze ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de blaas en urinewegen, de nieren, het maagdarmkanaal, de lever, huid en voedselallergie, suikerziekte, stress, overgewicht, gewrichtsproblemen en noem er zo nog maar een paar.

Waarom geef je dieetvoer aan je hond of kat?

Als je hond of kat ziek wordt en je dierenarts heeft gevonden wat er mis is met je dier, dan moet er een plan worden gemaakt om je hond of kat te behandelen. Je kunt dieren natuurlijk behandelen met medicijnen en supplementen, maar ook dieetvoer kan uitkomst bieden!

Welke dieetvoedingen zijn er?

Helaas zijn er ontzettend veel verschillende aandoeningen waar jouw dier last van kan hebben en daardoor ook heel veel bijpassende dieetvoedingen om jouw dier hierbij te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de kwalitatieve dieetvoedingen van Vetality, Royal Canin of Hill's. Door te filteren op aandoening, vind je gemakkelijk de passende voeding voor jouw dier. Heb je iets meer hulp nodig bij het vinden van de juiste voeding? Ons paraveterinaire team helpt je graag!

Bekijk hier ons hele assortiment dieetvoer voor honden en dieetvoer voor katten. Houd er altijd rekening mee dat dieetvoer voor honden niet geschikt is voor katten en andersom, tenzij anders vermeld op de verpakking door de fabrikant.

Op welke manier is een dieetvoer anders dan een normale voeding?

Dieetvoer is dus zo aangepast dat ze bij een bepaalde ziekte kunnen ondersteunen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Een nierdieet bevat bijvoorbeeld minder eiwit, omdat bij de vertering van eiwitten stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de nieren. Fosfor is ook belastend voor de nieren en zit dus ook minder in een nierdieet. Daarnaast is het zoutgehalte verlaagd om de bloeddruk te verlagen. Hill's heeft speciaal voor nieraandoeningen bij honden en katten de Hills Prescription Diet k/d lijn ontwikkeld. Voor nieraandoeningen bij katten kun je Vetality Renal proberen. Speciaal ontwikkeld door dierenartsen en eerlijk geprijsd.

Een hypoallergeen dieet wordt vaak ingezet om de huid te ondersteunen en in geval van voedselallergie of voedselintolerantie. Deze voeding bevat vaak gehydrolyseerde (klein geknipte) eiwitten of eiwitten van één specifieke, voor je huisdier onbekende, eiwitbron. Daarnaast vaak ook één minder voorkomende koolhydraatbron en extra vitamines, mineralen en vetzuren om de huid te ondersteunen. Vetality heeft betaalbare hypoallergene voedingen in het assortiment voor honden en katten. Ook Royal Canin heeft verschillende opties voor dieren met allergieën en intoleranties, zoals de Royal Canin Anallergenic, Royal Canin Hypoallergenic of de Royal Canin Sensitivity Control.

Een andere veel voorgeschreven voer is het dieetvoer om blaasgruis bij katten en blaasstenen bij honden te voorkomen of zelfs op te lossen. Dit voer bevat minder stoffen die gruis kunnen vormen, zorgt voor een goede zuurgraad van de urine en zorgt voor verdunning van de urine. Voor katten kan de Vetality Urinary Kat ondersteuning bieden en voor honden is de Urinary Struvite ASD Hond van Trovet zeker het proberen waard.

Heeft je hond of kat een ander dieetvoer nodig? Lees hier meer over de mogelijkheden van dieetvoer voor je hond en kat met de bijbehorende kenmerken.

Wanneer geef je welke dieetvoeding aan je hond of kat?

Op de verpakking van een dieetvoer staat duidelijk beschreven in welke gevallen je een dieet wel mag geven, maar ook specifieke gevallen waarin je het dieet beter NIET kunt geven. Het is daarom altijd verstandig om alleen een dieetvoer aan je hond of kat te geven als dit door je dierenarts wordt geadviseerd.

Hoelang mag je dieetvoer geven aan je hond of kat?

Een voerfabrikant is wettelijk verplicht om op een dieetvoer aan te geven dat je het 6 maanden mag geven aan je hond of kat.

Dit wil niet zeggen dat dit dieetvoer na 6 maanden niet meer gegeven mag worden. De periode van 6 maanden is bedoeld om je hond of je kat weer door je dierenarts te laten controleren. Als het dieetvoer het gewenste effect heeft op je hond of kat, kan worden besloten het voer langere tijd of zelfs levenslang te geven.

Denk bijvoorbeeld aan honden en katten met nierfalen, allergie en artroseklachten. Deze klachten gaan niet meer over en dieren met deze klachten hebben dus hun hele leven een ondersteunend dieetvoer nodig.

Staat je hond of kat dus op een dieetvoer? Stop dan niet zo maar met deze voeding! Overleg met je dierenarts of je deze voeding tijdelijk moet geven aan je dier of langer, bijvoorbeeld levenslang.

Je kunt altijd contact opnemen met onze dierenarts via dierenarts@medpets.nl als je vragen hebt over het voer van je huisdier.

Deel dit artikel