Devon Rex

Devon Rex

De aanhankelijke, levendige en vrolijke Devon Rex is een echte actieveling. De middelgrote kat heeft veel aandacht nodig. Hij houdt ervan om gezelschap om zich heen te hebben in de vorm van soortgenootjes en mensen. Alleen zijn, daar houdt hij niet zo van. De Devon Rex is een prima binnenkat; zijn korte, krullende vacht is zeer gevoelig voor zonlicht en kou. De vachtverzorging is erg eenvoudig.

Rasbeschrijving Devon Rex

Ras afkomst: Groot-Brittannië

Karakter

De Devon Rex is een echte acrobaat. Deze speelse en levendige kat is erg actief. De vrolijke Devon Rex kan, ondanks zijn onafhankelijke karakter, zeer goed overweg met soortgenoten en honden. Alleen zijn is niet zijn sterkste kant. De aanhankelijke kat heeft een gevoelig karakter en is graag bij zijn baas. Vanwege zijn fijne, kort gekrulde vacht is hij zeer gevoelig voor kou en zonlicht; de Devon Rex gedijt daarom prima als binnenkat. Hij heeft een zacht en bescheiden stemgeluid.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Alle kleuren en patronen zijn toegestaan bij de Devon Rex.

Lichaam, poten en staart

De Devon Rex heeft een middelgroot lichaam van een gemiddelde lengte. De borst is breed. De spieren zijn krachtig en stevig. Dit ras heeft lange, dunne poten, waarbij de achterpoten duidelijk langer zijn dan de voorpoten. Het beenderstelsel is fijn tot gemiddeld met krachtige spieren. De voeten zijn klein en ovaal. De Devon Rex heeft een lange staart die taps toeloopt en bedekt is met korte haartjes.

Kop, oren en ogen

Het hoofd van de Devon Rex is vrij klein, wigvormig, hoekig en kort. De schedel is plat met een bol voorhoofd. De wangen zijn vol en de jukbeenderen steken uit. De snuit en neus zijn kort. De kin is sterk. De snorharen en wenkbrauwen van de Devon Rex zijn gekruld, vrij stug en van een gemiddelde lengte. Dit kattenras heeft erg grote oren die breed zijn aan de basis. De oren zijn kegelvormig en hebben afgeronde uiteinden. De oren zijn aan de buitenkant bedekt met fijn haar en aan de binnenkant met warrig haar. De punten van de oren van de Devon Rex zijn bedekt met plukjes haar, ook wel Lynxtips genoemd. Devon Rexen hebben grote, ovale ogen die flink uit elkaar staan. Ze zijn iets schuingeplaatst naar de buitenste rand van het oor. De oren produceren veel oorsmeer. De oogkleur glanst, is helder en zuiver en in harmonie met de kleur van de vacht.

Vacht

De Devon Rex kenmerkt zich door zijn gerimpelde, gegolfde vacht. De korte, fijne vacht oogt wat rommelig, zoals dat van een poedel of schaap. Sommige Devon Rexen hebben donsharen op de buik. Dekharen kunnen wel of niet aanwezig zijn. De vacht groeit langzaam. De kat verhaart nauwelijks, maar moet wel regelmatig gewassen worden doordat hij transpireert. Wekelijks borstelen is voldoende.

Gewicht

Het gewicht van de Devon Rex ligt tussen de 2,5 tot 4 kg.

Producten voor de Devon Rex