Dalmatiër

Dalmatier

Bijna iedereen kent dit ras wel van de Disneyfilm ‘101 Dalmatiërs’. De Dalmatiër is een vrolijke, energieke en echte gezinshond. De Dalmatiër houdt er van zich uit te kunnen leven door lekker hard te rennen en te spelen met anderen. Dit ras houdt ook erg van gezelligheid is dan ook niet geschikt als echte waakhond. Hij kan zich gedragen als een echte clown en kan daarmee iedereen aan het lachen maken.

Rasbeschrijving Dalmatiër

Ras afkomst: Het is niet bekend waar dit ras precies vandaan komt, maar er wordt uitgegaan van het Middellandse Zeegebied

Andere rasnamen: Dalmatische hond

Kleur

De vacht van de Dalmatiër is kort en glanzend. Het kenmerk van dit ras zijn de kleuren, namelijk wit met zwarte of bruine vlekken. Als pup zijn ze nog volledig wit en de vlekken ontwikkelen zich later. Door de korte haren is het verstandig dit ras binnen te houden, want ze kunnen niet goed tegen bepaalde weersomstandigheden.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Dit ras is niet heel grof, maar wel gespierd. Met een diepe borst.

Gemiddeld gewicht

Het gewicht van een reu is gemiddeld 27 kg. Die van een teef is gemiddeld 24 kg.

Schofthoogte

De schofthoogte van de reu ligt tussen de 55 en 61 cm. Die van een teef ligt tussen de 50 en 58 cm.

Aanpak op de training

Een Dalmatiër kan erg goed getraind worden, maar als dit niet wordt gedaan kan de hond zich gespannen gedragen. Het is belangrijk om duidelijke, zonder stemverheffingen of een harde hand, signalen te geven over wat wel en niet mag. Beloningen helpen bij het trainen van de Dalmatiër.

Veel voorkomende symptomen

Bij de Dalmatiër komt het vaak voor dat ze genetisch doof zijn. Dit wordt al getest als ze nog pup zijn. Ook kunnen Dalmatiërs gevoelig zijn voor allergieën, oogproblemen en huidaandoeningen.

Hondensporten

De Dalmatiër is geschikt als speur- en jachthond. Ook zijn ze erg goed in verschillende behendigheidssporten en flyball.

Dalmatiërs zijn geschikt voor eigenaren die:

  • De hond de ruimte bieden om te kunnen rennen
  • Geen hond zoeken, alleen voor het waken
  • Geen hele kleine kinderen hebben, want de Dalmatiër kan soms iets te enthousiast zijn

Producten voor de Dalmatiër