> Chocolade gevaarlijk voor hond en kat

Chocolade gevaarlijk voor hond en kat

Chocolade gevaarlijk voor hond en kat

Giftig

De cacao in chocolade bevat alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne, welke giftig zijn voor de hond. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de alkaloïden. In pure chocolade is de concentratie alkaloïden het hoogst, in witte chocolade het laagst.

Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of uw hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en de soort en hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft.

Katten

Ook katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Katten zullen uit zichzelf niet zo gauw chocolade eten. U mag het ze ook beslist niet geven! Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

Verschijnselen

De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal 4 tot 12 uur na het eten op. Uw dier kan onrustig worden, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat uw dier gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan uw dier in coma raken. Vooral oudere dieren kunnen hieraan doodgaan. Als een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en aan een te hoge dosis sterven.

Wat moet u doen?

Wanneer uw hond of kat toch chocolade binnen krijgt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Houd de verpakking van de chocolade bij de hand. Wacht niet af tot er mogelijk verschijnselen optreden! Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat uw hond of kat chocolade eet. Laat het daarom nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen zitten.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit