Chartreux

Chartreux

De rustige Chartreux heeft een onafhankelijk karakter met een sterke eigen wil. Deze kat kan prima op zichzelf zijn en is erg gesteld op zijn rust. De Chartreux hangt daarentegen echt aan zijn baasje. Dit middelgrote tot grote kattenras kan prima tegen de kou. De vachtverzorging vraagt weinig werk.

Rasbeschrijving Chartreux

Ras afkomst: Frankrijk

Karakter

De Chatreux houdt van rust: hij is erg op zichzelf en vrij terughoudend. Hij heeft een sterke persoonlijkheid. Deze onafhankelijke kat is daarentegen erg liefdevol en loyaal ten opzichte van zijn baasje. De Chartreux komt krachtig, sterk en robuust over. Het ras is goed bestand tegen de kou dankzij zijn wollige vacht. Buitenshuis komt zijn jachtinstinct naar voren.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De vachtkleur van de Chartreux komt in alle nuances blauw, van licht grijsblauw tot donker grijsblauw. De tint van de vacht dient uniform te zijn. Ook de neusspiegel van de Chartreux is grijsblauw. De voetzooltjes hebben een roze-grijsachtige kleur.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Chartreux is zeer robuust en massief, vooral bij de katers. De kat heeft een zware borstpartij en stevige, brede schouders. De rug is recht. Het beendergestel is sterk en de spieren stevig en zwaar. De poten zijn recht en kort tot middellang. Ze zijn sterk en uiterst gespierd. De voeten zijn klein en rond of breed. De staart van de Chartreux is middellang, dik en ietsje aflopend. De punt van de staart is afgerond.

Kop, oren en ogen

De Chartreux heeft een brede, afgeronde kop die zich kenmerkt door de vorm van een omgekeerde trapezium. De schedel is licht afgerond, waarbij er zich een rechte, platte ruimte tussen de oren bevindt. De laaggeplaatste wangen zijn vol en rond. Vooral bij katers zijn de wangen sterk ontwikkeld. De neus is recht en breed. De Chartreux heeft, ten opzichte van zijn kop, een rechte snuit. Deze is echter allesbehalve spits. Deze kat heeft forse snorhaarkussens en een karakteriserende ‘glimlach’. Vooral de katers hebben krachtige kaken. De Chartreux heeft kleine tot middelgrote oren die hoog op de schedel zijn geplaatst. Ze staan goed rechtop en zijn aan de uiteindes afgerond. De oren zijn smal bij de basis. Deze kat heeft grote en ronde ogen, waarvan de buitenste hoek iets is opgetrokken. De oogkleur varieert van diepgeel tot diepkoper, er mogen geen groene tonen aanwezig zijn.

Vacht

De Chartreux heeft een kortharige, dikke en dichte vacht die gelijkenis heeft met die van een otter. De glanzende vacht staat iets van het lichaam af vanwege de dikke, wollige ondervacht.

Gewicht

Het gewicht van de Chartreux ligt tussen de 3 tot 7,5 kg.

Producten voor de Chartreux