Bloedluis
Bloedluis zijn rode beestjes die in kippenhokken voor kunnen komen. Bloedluis is echter geen luis maar een 1 millimeter grote mijt. Vandaar de algemeen gebruikte en betere benaming: rode bloedmijt of rode vogelmijt. Overdag zijn de mijten nauwelijks te zien in het hok of op het dier. Ze houden zich schuil in de spleten van het hok, onder zitstokken, legnesten of voerbakken. In de nacht kun je met behulp van een zaklamp zien dat de mijten zich snel verspreiden. Ze bevinden zich overal. Bloedluizen voeden zich met het bloed van de kip. Kippen kunnen hier behoorlijk ziek van worden. Bloedluizen zijn er vaak in grote aantallen en kunnen snel bloedarmoede veroorzaken bij de kip. De mijten kunnen daarnaast ook andere ziektes overbrengen zoals de E-coli bacterie en pseudovogelpest. Wanneer er niets aan een bloedluis besmetting gedaan wordt zullen de dieren qua gezondheid ernstig achteruit gaan wat zich onder andere kan uiten in een verminderde leg. Uiteindelijk kan het dier zelfs overlijden door een bloedluis besmetting.
Bloedluis in het kippenhok
Warm en vochtig weer, daar houden rode bloedluizen van. Ze gedijen het beste bij een temperatuur boven de 25 graden Celsius en bij een relatieve luchtvochtigheid van 70%. Als het in het kippenhok kouder is dan 12 graden, dan is het snel gedaan met de bloedluizen. De eitjes die deze mijten leggen, komen dan niet uit. Ook een zeer lage luchtvochtigheid is behulpzaam bij het bestrijden van bloedluizen.
Bloedluis is nog altijd een groot probleem in de meeste kippenhokken. Bestrijding vraagt om het nodige doorzettingsvermogen. Zitten de bloedluizen eenmaal in het kippenhok, dan krijg je ze moeilijk weg.
Hoe te handelen bij een bloedluis besmetting?
Als er een bloedluis besmetting is moet je het volgende doen:
- Het hok goed schoonmaken
- Naden en kieren zo veel als mogelijk dicht maken.
- De bloedluis bestrijden op de manier van je keuze en deze behandeling uitvoeren
- Controleer regelmatig je dieren en het verblijf en herhaal zo nodig de behandeling.
Er is een makkelijke bloedluistest waarmee je kunt testen of er bloedluizen in het kippenhok zitten.
Behandeling van bloedluis
Behandeling van de omgeving
Stoomreiniging
Het is mogelijk het dierenverblijf te verhitten met stoom of water van minimaal 70 graden. Een goede hygiëne in het hok is en blijft erg belangrijk.
Behandeling met mechanische middelen
Een voorbeeldproduct uit deze categorie is de Biosil. Biosil is gebaseerd op amorf silica en een speciale oppervlakte actieve stof voor een uitstekende hechting aan de te behandelen oppervlakte. Het is een vloeibare vorm van amorfe silica die alleen een fysische (schurende) werking heeft op de bloedluizen. Het middel is zowel op de dieren als voor de omgeving te gebruiken. Door de toevoeging van het speciaal hechtmiddel is de werking langdurig. Binnen een week zien we het aantal luizen afnemen en vermindert de overlast waarneembaar.
Behandeling met middelen op natuurlijke basis
Een voorbeeldproduct uit deze categorie is de Finecto + protect . Finecto+ Protect is een omgevingsspray die helpt dieren en hun omgeving onaantrekkelijk te maken voor bloedluizen. Één behandeling met Finecto+ helpt tot wel een maand bescherming (afhankelijk van het aantal aanwezige luizen). Veroorzaakt geen resistentie, wat helpt de dieren en hun verblijven jarenlang bloedluis-vrij te houden. Een andere mogelijkheid is de BioPet Mitespray .
Behandeling met chemische middelen
Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Denka U-2 Vloeibaar gebruiken. Denka U-2 Vloeibaar dient onverdund gebruikt te worden. Maak voor gebruik het verblijf van de vogels schoon. Hierna kan met een kwast of vernevelaar U-2 aangebracht worden. Behandel het verblijf alsmede alle onderdelen zoals zitstokken en speeltjes. Laat vervolgens alle behandelde onderdelen goed drogen.
Behandeling van de dieren
Behandeling met middelen op natuurlijke basis
Een product in deze categorie is bijvoorbeeld de Excellent Bloedluis Poeder
Behandeling met chemische middelen
Een voorbeeld product is de iverdrop. Deze kun je in de nek van je vogels druppelen en bestrijdt zo de bloedluis. Een andere optie is de Beaphar Vogelspray 404, de iverspot en producten van Denka. De U-2 en U-3 spray en U-3 poeder kun je rechtstreeks op de dieren gebruiken. Het vloeibare product is voor het reinigen van de omgeving.
Waarom is bloedluis zo lastig te bestrijden?
Er zijn meerdere redenen waardoor ze zo lastig te bestrijden zijn:
- Bloedluizen zijn zeer taaie beesten die onder veel omstandigheden blijven leven.
- De eieren kunnen tot wel 2 jaar overleven in de omgeving
- Overdag kruipen de bloedluizen in kieren en naden waardoor ze moeilijk te bereiken zijn.
- De nesten zijn vaak vele lagen dik waardoor het lastig is om het hele nest uit te roeien.