Blauwe Rus

Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een zachtaardige, introverte kat. Ze kunnen erg gehecht raken aan hun baasjes en komen het beste tot hun recht in een rustig huishouden. Ze houden wel van spelen, maar niet van drukte en lawaai. De Blauwe Rus kan goed als binnenkat gehouden worden, als je maar voldoende met ze speelt. Deze raskat heeft een slank en sierlijk lichaam en een korte blauw/grijze vacht.

Rasbeschrijving

Ras afkomst: Rusland

Karakter

De Blauw Rus is een speelse, levendige kat die niet van lawaai en drukte houdt. Ze zijn onafhankelijk en intelligent en kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen. De Blauwe Rus houdt niet erg van vreemden en kan dan terughoudend zijn. Ze raken erg gehecht aan hun baasje en kunnen vrij eenkennig zijn. Deze raskatten kunnen zowel in een flat als in een groot huis met tuin gehouden worden, zolang ze maar ruimte krijgen om te spelen.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Egale blauwgrijze kleur met een zilveren gloed. Kittens kunnen tabby tekeningen hebben, deze verdwijnen rond de leeftijd van 1 jaar. De neusspiegel is blauwgrijs en de voetzolen zijn donkerlavendel. Als de Blauwe Rus lang blootgesteld wordt aan de zon kan de vacht verkleuren naar bruin. Bij een aantal verenigingen worden de kleurvarianten Zwart en Wit binnen het ras erkend. De Rus is wereldwijd echter nog steeds overwegend blauw en kortharig en wordt als zodanig door alle verenigingen erkend.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Blauwe Rus is lang en gespierd waarbij het beendergestel fijn tot gemiddeld is. De poten zijn lang en stevig en de voetjes rond of ovaal. De staart is vrij lang en recht. Bij de aanzet is de staart tamelijk dik en loopt taps toe in een punt.

Kop, oren en ogen

De kop is kort en wigvormig met een vlakke schedel en een recht voorhoofd. De neuslijn is recht en de oren staan recht op de kop. Aan de basis zijn de oren breed, waarbij de uiteindes licht afgerond zijn. De grote oren zijn aan de binnenkant weinig behaard en aan de buitenkant slechts bedekt door zeer korte haartjes. De kin is sterk en ligt op een rechte lijn met de neuspunt. De grote ogen zijn fel groen, amandelvormig en staan wijd uit elkaar. Bij kittens varieert de oogkleur van geel tot groen.

Vacht

De vacht is kort, dicht en zeer fijn. Het staat iets van de huid af, zoals bij pluche. De zijdezachte vacht is dubbel met een zeer dichte ondervacht. De vacht hoef je niet te vaak te borstelen, omdat je anders de ondervacht kunt beschadigen. Één keer per week de vacht doorborstelen is voldoende. In de ruiperiode kun je de vacht borstelen met een zachte borstel.

Gewicht

3 tot 5,5 kg

Producten voor de Blauwe Rus