Service
Winkelwagen
Menu

Bewegen met hond en kat

Honden en katten zijn intelligente zoogdieren en verveling geeft ‘lastige’ of depressieve dieren. In dit artikel lees je meer over hoe je samen met jouw huisdier veel plezier kunt beleven aan sport en spel.

Familie met hond

Fysieke en mentale uitdaging

Voldoende beweging is de hoeveelheid beweging waarbij honden en katten fit, gezond en tevreden kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat jonge dieren in de kracht van hun leven meer beweging nodig hebben en meer aankunnen dan oudere dieren. Behalve fysieke beweging hebben veel dieren ook baat bij mentale stimulatie. Dus niet alleen bezig zijn met hun lijf, maar ook met hun ‘koppie’.

Bewegen en spelen met jouw kat

Je kunt bijvoorbeeld jouw kat voeren door de brokjes één voor één weg te gooien, zodat hij of zij moet bewegen om te kunnen eten. Daarnaast kunnen de brokjes verstopt worden in een voerspel of een voertoren:Petsafe SlimcatTrixie Cat Activity Snack rollCatit Senses Feeding Maze, Kong Kat Wobbler en Trixie Cat Activity Snack Box. Maar je kunt natuurlijk ook andere spelletjes doen waarbij jouw kat zich moet inspannen. Als hij het uit zichzelf niet doet, moet je hem misschien een beetje helpen. Bevestig bijvoorbeeld een pluizig voorwerp aan een koordje en trek de aandacht van jouw kat. Hij weet natuurlijk dat het geen muis is, maar misschien wil hij wel doen alsof hij een wilde jager is die zijn prooi besluipt. Met dit spelletje kun je jouw kat op een leuke manier een hele poos bezighouden. Ook vinden sommige katten het leuk wanneer hun speeltje of een lekkernij in een kartonnen koker zit, zoals een lege keukenrol. Zij spelen er dan net zo lang mee tot zij de buit eruit hebben gehaald. Of laat de kat zichzelf vermaken met een muisje, een pingpongballetje of een bolletje wol. Zolang hij maar beweegt. Daarnaast bestaan er speelgoed met een laser erin of automatisch bewegingsmechanisme zodat de kat ook kan spelen wanneer je van huis weg bent: Frolicat Dart en Frolicat Bolt.

Bewegen en spelen met de hond

Veel honden houden van spelen met een balletje. Ballen zijn er in alle soorten en maten. Je kunt hem hoog gooien, laag gooien of verstoppen. Het laatste kun je het beste thuis oefenen als de hond het nog nooit eerder heeft gedaan. Verstop het balletje eerst in de tuin of binnen en laat jouw hond hem zoeken. Daarna kun je het uiteraard steeds verder uitbreiden en moeilijker maken. Het is wel belangrijk dat je de hond aanleert dat hij de bal naar jou moet komen brengen.

Voor honden bestaan er spellen die mentale uitdaging bieden, zoals voerpuzzels. Daarnaast is er vulbaar speelgoed beschikbaar dat met voer gevuld kan worden, zodat de hond moeite moet doen voor zijn maaltijd.

Actief zijn samen met je hond

Er zijn vele andere sporten die samen met je hond gedaan kunnen worden in ‘team-verband’, zoals agility, bikejoring, canicross, flyball, treibbal, pakwerk, jachttraining of gehoorzaamheidstraining. Ook hardlopen samen met je hond zorgt voor lichamelijke uitdaging. Daarnaast kun je de hond ook laten sporten door hem te laten zwemmen. Afhankelijk van het soort hond en het ras kan een van de sporten gekozen worden. Hieronder zullen we een aantal sporten uitlichten.

Flyball

Als je het wat serieuzer wilt aanpakken, door er bijvoorbeeld een wedstrijdelement aan toe te voegen, dan is het steeds populairder wordende “Flyball” wellicht iets voor jou en jouw hond. Bij Flyball zijn er 2 gelijke hindernisbanen met aan het einde van elke baan een “flyball doos” waar een bal in zit. Twee honden nemen het dan tegen elkaar op en dienen de hindernisbaan af te leggen, de bal uit de doos halen en dan weer terug over dezelfde hindernissen. Uiteraard gaat het hier om een race tegen de klok en wint de snelste deelnemer. Let op, voor puppy’s is flyball in de meeste gevallen nog wat te hoog gegrepen dus begin er pas aan als jouw pup uitgegroeid is om o.a. overbelasting van de gewrichten te voorkomen.

Treibbal (Drijfbal)

Treibbal (Drijfbal) is ontwikkeld om schapendrijvende honden genoeg in beweging te houden. Bij Treibbal moet de hond een grote bal (de grootte van de bal is uiteraard afhankelijk van de grootte van de hond) in een doel zien te duwen/lopen en mag daarbij alleen zijn neus en lijf gebruiken.

Bikejoring

Bikejoring is een teamsport met je hond waarbij de hond door middel van een lijn aan je mountainbike verbonden is. De hond loopt daarbij voor de bike uit en er wordt nauw met elkaar samengewerkt. Het is een zeer dynamische en enerverende sport voor sportieve honden die graag willen rennen en trekken. De hond moet voor deze sport minstens 1 jaar oud zijn. Voor grote hondenrassen is het zelfs aan te raden pas te beginnen wanneer deze 14-18 maanden oud is en dus uitgegroeid is. Er kan uiteraard ook meegedaan worden aan wedstrijden.

Canicross

Canicross is hardlopen door de natuur samen met je hond, waarbij de hond door middel van een speciaal tuig en lange elastische lijn is verbonden aan een heupgordel die de eigenaar draagt. Het is de bedoeling dat de hond daarbij de baas vooruit trekt. De meeste honden vinden het geweldig om te doen. Ze hebben natuurlijk wel wat conditie nodig. Ook bij deze sport worden meerdere wedstrijden per jaar georganiseerd.

Zwemmen

Veel honden houden er van om te zwemmen, maar niet alle honden zijn ook goede zwemmers. Kijk dus goed of jouw hond ook daadwerkelijk goed kan zwemmen. Soms moeten honden uitgedaagd worden om het water in te gaan, door bijvoorbeeld een speeltje/stok in het water te gooien welke hij kan apporteren. Zwemmen is niet alleen een goede en gezonde lichaamsbeweging, het is ook een prima oefening voor honden die last hebben van hun gewrichten. De gewrichten worden minder belast en er worden niet plotseling scherpe bochten of rembewegingen gemaakt zoals tijdens het rennen. Let verder uiteraard goed op de omstandigheden, zoals de temperatuur van het water of stromingen. Daarnaast vergt zwemmen erg veel energie van een hond: 5 minuten zwemmen staat gelijk aan ongeveer 6 km lopen!

Lichaamswarmte

Honden kunnen bij hoge temperaturen minder makkelijk hun lichaamswarmte verlagen (ze raken alleen hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen). Bij warm weer kan men de hond het beste rustig houden. Op warme dagen is de beste tijd voor een inspannende bezigheid de (koele) ochtend. ’s Avonds kan het wegdek nog lang warm blijven, waar de hond met zijn ‘blote’ voetzolen direct last van heeft. Een bos is vaak koeler dan open terrein.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.