Vuurwerkangst

Heel wat huisdieren zijn bang voor harde en onverwachte geluiden. Rond de jaarwisseling raken veel katten dan ook in paniek van het vuurwerk dat ze horen. Katten schrikken van de harde knallen en van de felle lichtflitsen die daarmee gepaard gaan. De ene kat is gevoeliger voor harde geluiden dan de andere, maar bijna alle katten ervaren vuurwerk als bedreigend. Bange katten verstoppen zich vaak, gaan ineengedoken in een hoekje zitten, durven niet meer naar buiten, gaan hard miauwen of worden plots weer onzindelijk.

Voorzorgsmaatregelen

Om de angst van de kat te verminderen kunt u verschillende maatregelen nemen.

Blijf zelf rustig

Allereerst is het belangrijk dat u zelf rustig blijft. Als u de kat gaat troosten, denkt hij dat zijn angst voor vuurwerk gegrond is. Daardoor wordt hij mogelijk nog banger. U kunt wel voor afleiding zorgen, zodat de kat niet aan zijn angst denkt. Probeer de kat bijvoorbeeld met een speeltje te laten spelen.

Vermijd direct contact met vuurwerk

Zorg er ook voor dat de kat zo min mogelijk te maken krijgt met het vuurwerk. Houd alle ramen en deuren van uw huis gesloten, evenals het kattenluik, zodat uw kat niet naar buiten kan ontsnappen. Houd de kat enkele dagen voor de jaarwisseling ook al binnen. Anders loopt u het risico dat de kat al geschrokken is van enkele knallen en dat hij wegloopt.

Zorg voor een veilige plek in huis

CreŽer eveneens een veilige plek in het huis waar de kat zich kan terugtrekken van het lawaai. De meeste katten kruipen onder een bed of een bank. Laat de kat daar rustig zitten zolang hij wil. Doe ook overal in huis de gordijnen of de rolluiken dicht, zodat de kat zo min mogelijk lichtflitsen ziet. Het kan ook helpen om het licht in huis of in de ruimte waar de kat zit aan te laten. Op die manier vallen de lichtflitsen van buiten minder op.

Medicatie

Er zijn diverse producten verkrijgbaar die kalmerend werken bij angst of stress, zonder dat ze de kat versuffen. Voor een optimale werkzaamheid dient u in de meeste gevallen ruim voor de jaarwisseling met de behandeling te beginnen. Een nieuw, maar in de meeste gevallen effectief product tegen angst en stress is het Thundershirt voor de kat. Het shirt geeft een zachte, constante druk, wat een kalmerend effect heeft op angstige en onrustige dieren. U kunt dit product eventueel combineren met de Feliway Verdamper. Feliway is een kopie van het gezichtsferomoon van de kat en 'markeert' de omgeving van de kat als veilig en vertrouwd. Hierdoor blijkt het een effectief middel in situaties die gepaard gaan met angst en stress, zoals de jaarwisseling.

Gedragstherapie

Daarnaast kunt u speciaal voor de jaarwisseling de Gedragstherapie-cd aanschaffen. Dat is een cd met zeer realistische geluidsopnamen van onweer en vuurwerk. Het is belangrijk dat u ruim voor de jaarwisseling al begint met deze cd af te spelen. Op die manier raakt de kat langzaam maar zeker gewend aan de geluiden. Zijn angst kan daardoor sterk verminderen. Wel moet u dan nog andere maatregelen treffen zodat de kat ook geen last heeft van de lichtflitsen.

Hondensport

Hondensport

Trouw gezelschap, een maatje om mee te gaan wandelen, het bewaken van een terrein of huis: mensen kunnen veel verschillende redenen hebben om een hond aan te schaffen. Maar er is mťťr! Wat is er nu leuker dan lekker actief bezig te zijn met uw hond? Het is goed voor zowel mens als dier en enorm positief voor de baas-hond relatie. Het draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid, waarmee het ontstaan van gedragsproblemen voorkomen kan worden.Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 9028 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit