>
>
Blaas - Nier - Lever - Hart

Blaas - Nier - Lever - Hart

Blaasaandoeningen

Aandoeningen zoals blaasontsteking en blaasstenen zijn veel voorkomende problemen bij honden. Incontinentie komt vooral voor bij teven. De dierenarts zal urineonderzoek doen om te bepalen of het om een infectie gaat. Als de hond incontinent is, is het zinvol om hem wat vaker uit te laten. Wel moet de hond veel drinken. Naast incontinentie kan de hond ook last hebben van veel plassen. Dat komt voort uit nierproblemen. De hond is dan incontinent, plast veel en heeft last van neurologische afwijkingen. Als honden vaak kleine beetjes moeten plassen, is er waarschijnlijk sprake van een blaasontsteking als gevolg van een bacteriële infectie. Honden kunnen bovendien te kampen krijgen met blaasstenen en tumoren. Blaasstenen moeten operatief verwijderd worden. Soms heeft een hond last van polydipsie, wat een verhoogde dorst inhoudt. Meestal ligt de oorzaak daarvan buiten de urinewegen. Het gaat dan om een hersenaandoening of door koorts en pijn, waardoor de vochtbalans verstoord raakt. Blaasproblemen zijn te herkennen aan pijn bij het plassen, plassen in huis, bloed in de urine en vaak kleine plasjes.

Nieraandoeningen

Nierproblemen komen vooral voor bij oudere honden. Het kan daarbij gaan om chronisch nierfalen of acuut nierfalen. De nieren hebben problemen met het concentreren van de urine. De nierinsufficiëntie wordt veroorzaakt of versneld door zoutrijke voeding, infecties of diverse giftige stoffen. De nieraandoening is te herkennen aan onder andere gewichtsverlies, braken, een slechte adem, verminderde eetlust en beschadigingen aan het mondslijmvlies. Het is belangrijk dat de hond alleen voorgeschreven voeding krijgt en geen extraatjes. Ook moet de hond veel drinken. Hou het gewicht van de hond goed in de gaten. Nierinsufficiëntie kan niet ongedaan gemaakt worden, maar er zijn voldoende behandelmogelijkheden, zoals met bijvoorbeeld Ipakitine.

Hartaandoeningen

Meer dan tien procent van alle honden krijgen ooit last van hartaandoeningen. Het kan dan gaan om een aandoening aan de hartkleppen of een aandoening aan het hartspierweefsel. Beide aandoeningen hebben als gevolg dat het bloed minder effectief gepompt wordt. Hartaandoeningen bij de hond zijn te herkennen aan gewichtsverlies, hoesten, lusteloosheid en flauwvallen. Soms komt het voor dat het lichaam van de hond zich aan de aandoening aanpast en dat de hond nog vele jaren blijft leven, maar vaak zijn hartklachten slecht nieuws. Soms kan de hond gered worden met een operatie. Bovendien zijn er verschillende medicijnen op de markt die de bloeddruk verlagen, vocht afdrijven of het hartritme beïnvloeden. Hartaandoeningen komen vaker voor bij oudere honden en worden vastgesteld aan de hand van een röntgenfoto.

Leveraandoeningen

Ook leveraandoeningen komen best vaak voor bij honden. Bij een leveraandoening krijgt de hond vaak ook problemen met de stofwisseling. Giftige stoffen worden dan niet meer afgebroken maar opgenomen in het bloed. Via het bloed kunnen ze in de hersenen terechtkomen en voor aandoeningen aan de hersenen zorgen. De hond gaat dan vreemd gedrag vertonen zoals extreem beven, zwabberend lopen of met de kop tegen de muur staan. Je herkent leveraandoeningen aan gewichtsverlies, sloomheid, een opgezette buik en zenuwverschijnselen. Bij sommige leveraandoeningen worden de slijmvliezen en de huid van de hond geel van kleur. Soms kan er in de lever een tumor ontstaan. Die kan op zijn beurt voor uitzaaiingen in het hele lichaam zorgen. Met een röntgenfoto of via bloedonderzoek kan de dierenarts een verdere diagnose vaststellen en een behandelplan uitdenken. Vaak zijn de aandoeningen aan de lever te verhelpen met dieetvoeding of medicijnen.

Behandeling

Voor de behandeling van blaas-, nier-, lever- en hartaandoeningen bij honden bestaan diverse middelen, zoals speciaal ontwikkelde voedingssupplementen, detoxproducten en druppels die de urinewegen reinigen. Als de aandoeningen daarmee niet over gaan, of als andere afwijkende symptomen zich voordoen, is het slim om een dierenarts te raadplegen. Die zal een behandeling bedenken die speciaal toegespitst is op jouw hond.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8999 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit