>
>
Overgewicht - Conditie

Overgewicht - Conditie

Overgewicht bij honden

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die aan overgewicht lijden, maar ook steeds meer huisdieren hebben daar last van. Vaak zijn we geneigd onze trouwe viervoeter eten te geven wanneer hij daar om vraagt, of te belonen met allerlei lekkers als hij naar een opdracht luistert. Soms geven we zomaar een extraatje om het beestje te verwennen. Maar uit diverse studies is gebleken dat zeker de helft van alle honden te zwaar is. Vaak ligt de oorzaak bij verkeerde voeding en een gebrek aan beweging.

Obesitas

We spreken van obesitas wanneer een hond twintig procent meer weegt dan zijn ideale gewicht. Een hond is te dik als zijn ribben amper tot niet te voelen zijn, als je zijn taille niet meer kan zien, als hij moeite met lopen heeft, als hij veel slaapt, en als hij weinig uithoudingsvermogen heeft. Dat laatste is te merken als de hond kortademig is.

Gesteriliseerde en gecastreerde honden

Opvallend is dat obesitas onder honden vooral bij gesteriliseerde en gecastreerde honden voorkomt, doordat hun metabolisme (stofwisseling) verandert. Ook oudere honden krijgen vaak te maken met een zekere vorm van overgewicht, doordat zij minder actief zijn. Eigenlijk hebben zij dus ook minder calorieŽn nodig, maar veel baasjes houden daar geen rekening mee en blijven de hond verwennen met zijn gewoonlijke voeding. Obesitas komt doorgaans vaker voor bij bepaalde rassen, zoals Beagles, Cocker SpaniŽls, Cairn TerriŽrs en Labradors.

Gevolgen overgewicht

Net als bij mensen kan obesitas bij honden ook tot de dood lijden. De levensverwachting van een hond die te dik is, is gemiddeld twee jaar korter dan normaal. Bovendien kan hij last krijgen van aandoeningen aan de lever en aan de huid en hart- en vaatziektes. Zelfs suikerziekte komt voor bij honden.

Afvallen

Om de hond te laten afvallen moet u er als baasje voor zorgen dat hij genoeg beweging krijgt. Het belangrijkste is echter dat hij een gezond dieet volgt. Vermijd om te beginnen alle extraatjes zoals hondensnoepjes, kaas of stukjes vlees. U kunt de hond ook met andere dingen belonen, zoals met een speeltje of een stukje fruit. Het gaat niet alleen om minder eten, ook gezondere voeding is van groot belang. Het is goed voor de hond om af en toe geen vlees te eten. Vergeet ook niet dat de hond ook voldoende water moet drinken. Daardoor zal de darmflora verbeteren.

Het is bovendien belangrijk dat u regelmatig gaat wandelen met de hond. U kunt daarbij ook eens door water of zand lopen, of hindernissen gebruiken als de hond getraind is. Zo krijgt hij nog meer beweging.

Ontgiftingsverschijnselen

Door het afvallen wordt lichaamsvet afgestoten. Daarin zitten veel giftige stoffen door het verkeerde eten en de snacks die de hond eerder gehad heeft. Ontgiftingsverschijnselen zijn dus niet vreemd na het volgen van een dieet. De hond kan last krijgen van diarree, pukkels en haaruitval. Ook gebeurt het dat de hond voortdurend aan zijn poten likt. Sommige honden krijgen zelfs ontstoken plekken in de vacht. Al die verschijnselen zijn echter ongevaarlijk en gaan vanzelf weer over wanneer u de hond alleen nog gezonde voeding voorschotelt.

Controle

Tijdens het afvallen dient u regelmatig het gewicht van uw viervoeter te controleren. Het is belangrijk dat hij gelijkmatig gewicht verliest, net zo lang tot het streefgewicht bereikt is. Houd de gezonde gewoontes daarna wel vol, zodat de hond zijn ideale gewicht ook blijft behouden. Zowel de kwaliteit van zijn leven als de levensverwachting zullen met grote sprongen vooruit gaan. Zo kunt u nog meer van uw huisdier genieten!

Voor extra tips kunt u altijd de dierenarts om advies vragen. Ook als u twijfelt of uw hond te dik is, kunt u langsgaan bij de dierenarts. Een gewichtscontrole wordt gewoonlijk gratis uitgevoerd. Op internet zijn bovendien verschillende schema's te vinden waarmee u de lichaamsconditie van de hond kan vaststellen en kunt bekijken of de hond te zwaar is.

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

De zomervakantie komt eraan. Als uw huisdier meegaat op vakantie, maar ook wanneer uw huisdier thuisblijft of naar een pension gaat, is het belangrijk bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geeft onze dierenarts een aantal tips om goed voorbereid (met uw huisdier) op vakantie te gaan.Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8974 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur