> Vlooien bij hond en kat

Vlooien bij hond en kat

Vlooien bij hond en kat

Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. Dit zijn kleine, bruine zijdelings afgeplatte diertjes die vaak leiden tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden.

De vlo

Er komen twee soorten vlooien voor, namelijk de hondenvlo en de kattenvlo. Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor, ook bij honden. Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Hierna legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw huisdier (uw huiskamer) op de grond vallen. Na 6-8 weken (bij warm weer veel sneller) hebben zich uit de vlooieneitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld. Deze zoeken weer een nieuwe gastheer op. Vooral na vakanties kan dit op grote schaal gebeuren en een vlooienplaag ontstaan. Aangezien de vlooieneitjes ook in huis liggen kunnen huisdieren ook midden in de winter vlooien krijgen.

Vlooiencyclus

Alleen het volwassen deel van een vlooienleven speelt zich af op uw huisdier. De rest van het leven speelt zich af in de omgeving (bij voorkeur op warme plekken) van uw huisdier en dit verloopt als volgt. En volwassen vrouwtjesvlo legt honderden eitjes tijdens haar leven. De eitjes legt zij in de vacht van uw huisdier; die vallen van het dier af en worden zo verspreid in de omgeving. Binnen 2-4 dagen ontwikkelen de eitjes zich verder tot larven. De larven verstoppen zich op donkere plekken, in de spleten van de houten vloer, in het tapijt, tussen de plinten, etc. Om verder te groeien voeden zij zich met huidschilfers en vlooienpoep (verteerd bloed van het huisdier). Zij houden niet van koude, vandaar dat zij zich in de winter buiten minder goed ontwikkelen. Binnenshuis met de verwarming aan voelen zij zich echter prima thuis. Als de larven 2-3 weken later uitgegroeid zijn, verpoppen zij zich in een cocon (pop-stadium).

Larven

Larven in een cocon zijn zeer resistent en kunnen tot 1,5 jaar overleven. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn, zal de volwassen vlo de cocon verlaten. Bepaalde omgevingsfactoren zoals trillingen, bijvoorbeeld doordat wij over de vloer lopen of stofzuigen zullen dit proces op gang brengen. Na het uitkomen, zullen zij uw huisdier bespringen. Bijna onmiddellijk nadat de vlo op de hond of kat is gesprongen wordt bloed gezogen door zowel de vrouwelijke als de mannelijke vlooien. Na ongeveer 24 uur begint de vrouwelijke vlo eitjes te leggen in de vacht van een dier en begint de cyclus opnieuw.

Misverstanden

Vlooien leven op huisdieren

Het is een wijdverbreid misverstand dat vlooien op huisdieren leven: ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de omgeving van uw huisdier; in de meeste gevallen uw huis. Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en maar 1% op uw huisdier. De vlo die u bij uw dier ziet is dus slechts het topje van de ijsberg!

Zonder jeuk, geen vlo

Een andere fout die veel gemaakt wordt is dat wordt gedacht dat wanneer een dier geen jeuk heeft en zich niet krabt, er ook geen vlooien zijn. Wanneer een dier slechts enkele vlooien heeft en de overlast door jeuk nog gering is, merkt u er namelijk vaak niets van. Tenzij er sprake is van een vlooienallergie, dan is de beet van n vlo voldoende om een allergische reactie te veroorzaken. Het is daarom beter dat u voorkomt dat er jeuk kan ontstaan en uw huisdier zich gaat krabben.

Vlooien herkennen

Wij raden u daarom aan om uit te kijken naar de aanwezigheid van de uitwerpselen van de vlo: kleine rood-bruine korreltjes die zich tussen de haren van de hond of kat bevinden. Deze uitwerpselen zijn eenvoudig te traceren met behulp van een vlooienkam (hiermee verwijdert u de vlooien zelf dus niet!). Haal de vlooienkam enkele keren door de rugharen en smeer de oogst uit op een vochtig wc-papiertje. Indien het papier rood-bruin/oranje kleurt, is dit een betrouwbaar bewijs voor de aanwezigheid van vlooien. Volwassen vlooien zijn niet gemakkelijk te zien, ze zijn lichtschuw en snel. Daarom ziet u vaak geen volwassen vlooien maar duidelijk zichtbare zwart/bruine korreltjes (uitwerpselen) die rood-bruin kleuren. Deze kleur ontstaat door het voedsel van de vlo: bloed.

Vlooienbeten en mogelijke gevolgen

Om aan bloed te komen bijt de vlo een klein bloedvat in de huid aan en zuigt het hieruit stromende bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit wat de bloedstolling remt. Sommige dieren vertonen echter een allergie voor vlooienspeeksel. Een vlooienbeet kan hierdoor tot gevolg hebben dat het dier zich gedurende 5-7 dagen geen raad weet met de jeuk. Honden bijten dan het achterste gedeelte van hun rug open, vaak tot bloedens toe, waardoor een hotspot kan ontstaan. Later vertoont dit deel van de rug kale plekken. Vaak zijn bij de kat over de hele rug tientallen kleine bultjes en korstjes te voelen. Het achterste gedeelte van de rug kan kale plekken vertonen. Het voortdurend likken en bijten van de vacht kan ook bij de kat leiden tot de vorming van een hotspot of haarballen in de maag.

Deze vorm van allergiesymptomen (overgevoeligheid) kunnen zowel bij de hond als bij de kat snel en effectief worden bestreden. Daarbij moeten de vlooien afdoende, grondig en langdurig worden bestreden.

Heeft u een vraag aan onze dierenarts over vlooien of de bestrijding ervan? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 - 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit