> Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Blaasproblemen komen bij katten veel voor. Zowel poezen als katers kunnen in hun leven te maken krijgen met dit ongemak. De belangrijkste problemen bij katten zijn de blaasontsteking en blaasstenen of blaasgruis.

Blaasgruis en blaasstenen

Blaasgruis en blaasstenen kunnen in de urine van katten ontstaan. Het gruis en de stenen bestaan uit mineralen die neergeslagen zijn. Dit gebeurt door een veranderde chemische samenstelling van de urine. De belangrijkste oorzaak hiervan is de voeding en het drinkgedrag van de kat. De voeding bevat meestal teveel mineralen (met name kalk, magnesium en fosfaat) en de kat drinkt te weinig waardoor de mineralen niet goed opgelost kunnen blijven. Ook is de zuurtegraad van de urine van belang. Door een hogere pH slaan de mineralen sneller neer. Het blaasgruis en de blaasstenen schuren langs de blaaswand en zorgen zo voor een ontsteking. Andersom kan een ontsteking zorgen voor het ontstaan van blaasgruis.

"Plaskater"

Bij katers ligt er nog een extra gevaar op de loer. Het gruis kan namelijk vastlopen in de nauwe urinebuis en een verstopping veroorzaken. De kater kan hierdoor niet meer plassen, vandaar de naam “plaskater”. De blaas raakt overvol en de urine wordt niet meer afgevoerd. De nieren stoppen met het maken van urine en afvalstoffen worden niet meer afgevoerd. Kortom, de kater krijgt een niervergiftiging die binnen 36 uur dodelijk kan zijn. Een kater die niet kan plassen is altijd een spoedgeval! Als u denkt dat dit bij uw kat aan de hand is, dient u direct een dierenarts te waarschuwen, ook als het nacht of weekend is! De dierenarts kan de verstopping opheffen door de plasbuis door te spoelen of, als dit niet lukt, de kater te opereren.

Behandeling van blaasgruis en blaasstenen

Bij blaasklachten is altijd verstandig om een urineonderzoek uit te laten voeren waarbij bekeken wordt welk soort blaasgruis de problemen veroorzaakt. Soms is nog meer onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto of echo. Een kater met een verstopte urinebuis heeft direct medische zorg nodig om de plasbuis weer vrij te krijgen. Om problemen met blaasgruis en blaasstenen op te lossen, kan een speciaal dieetvoer, zoals Hill's Prescription Diet Feline s/d uitkomst bieden. Dit dieetvoer gaat de vorming van blaasgruis tegen en bevat tevens stoffen die al aanwezig gruis oplossen. Een kat die eenmaal blaasgruis heeft gehad kan nooit meer terug op zijn oude voer, maar zal levenslang een dieetvoer moeten krijgen zoals Hill's Prescription Diet Feline c/d. Omdat blaasproblemen vaak voorkomen bij katten met stress, is er ook een voeding die zowel stressverlagend werkt als blaasgruisoplossend: Hill's Prescription Diet Feline c/d Stress en Hill's Prescription Diet Feline c/d Stress Reduced Calorie, voor katten die ook last hebben van overgewicht.

Heeft u een vraag aan onze dierenarts over (problemen door) blaasstenen of blaasgruis bij uw poes of kat of urinewegproblemen in het algemeen? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 - 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit