Vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk

Angst voor vuurwerk is een jaarlijks terugkerend probleem dat bij veel honden in meer of mindere mate voorkomt. Met name rond de jaarwisseling kunnen de vele harde knallen bij honden voor veel stress zorgen. In tegenstelling tot mensen zien honden dit lawaai als een bedreigende situatie. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld gaan janken, blaffen of wegvluchten. Bovendien bestaat het risico dat honden ook in andere situaties angstgedrag gaan vertonen.

Maatregelen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om honden beter met angst voor vuurwerk om te leren laten gaan. Het is belangrijk om hier op een zo jong mogelijke leeftijd mee te beginnen, het liefst wanneer de hond nog een pup is. Zo kan de hond vroeg aan de harde geluiden wennen en kan worden voorkomen dat de angst op een latere leeftijd moet worden afgeleerd. Een voorname rol hierin speelt het gedrag van het baasje. Wanneer je zelf angstig gedrag vertoond, dan versterkt dit het gevoel van de hond. Ook de hond troosten of aandacht geven bij harde knallen kan een averechts effect hebben. Hiermee leert de hond dat hij bang voor vuurwerk mag zijn. Het is daarom beter om in het geval van vuurwerk de hond zo veel mogelijk te negeren.

Veilige plek in huis

Het is daarnaast belangrijk om voor de hond een veilige plek in huis te creŽren. Het liefst een ruimte met weinig ramen, dichte gordijnen en zo min mogelijk geluid. Door de lichten en radio of televisie aan te laten staan, worden de invloeden van buitenaf verder verminderd. De hond kan ondertussen worden afgeleid, bijvoorbeeld door middel van een speeltje of een lekkere kluif. Ook een comfortabele mand of een zacht en warm kussen kan bij de hond voor verdere ontspanning zorgen. Houd de hond tijdens het uitlaten aangelijnd, zodat het dier niet kan vluchten wanneer het schrikt. Maak een korte wandeling aan de begin van de avond, wanneer het nog wat rustiger is op straat. Steek verder zelf geen vuurwerk dichtbij huis af, waarvan de hond zou kunnen schrikken.

Vuurwerktraining

Wanneer een hond al angst voor vuurwerk of harde knallen heeft ontwikkeld, kan hij terecht bij een hondenschool waar vuurwerktrainingen worden gegeven. Ook pups kunnen hier op jonge leeftijd terecht. Hier leert de hond dat hij niet bang voor vuurwerk hoeft te zijn. Ook krijg je zelf nuttige tips hoe je in deze situaties zelf het beste kunt reageren. Er zijn vuurwerk CD's voor honden verkrijgbaar, waarmee de hond aan de geluiden kan wennen. Dit kan door het volume langzaam steeds verder op te schroeven. Wanneer dit niet het gewenste effect heeft, kan eventueel uitgeweken worden naar een gedragstherapeut.

Rustgevende middelen

Veel mensen geven hun hond rond de jaarwisseling medicijnen waar het dier suf van wordt. Deze medicijnen werken vaak niet tegen de angst, maar zorgen er alleen voor dat de hond minder op de prikkels kan reageren. Doordat het dier niet kan reageren, kan de angst echter verder toenemen. Het is daarom beter om de hond een lichte spierontspanner te geven. Dit is een minder zwaar en korter werkend middel, dat kalmerend en ontspannend werkt.

Natuurlijke oplossingen

Er zijn verschillende middelen die voor de hond rustgevend kunnen werken. Zo is er het middel Telizen, voor angstige honden die nog wel normaal functioneren. De werkende stof hierin is L-theanine, wat ook in groene thee zit. Ook is er een speciaal voer verkrijgbaar, waarvan is aangetoond dat het bij honden stressverlagend werkt. Deze voeding dient ongeveer 3 weken voor de jaarwisseling gegeven te worden. Na de jaarwisseling kan dit weer rustig worden afgebouwd. Vraag in het geval van sterke angst bij de hond om advies bij uw of onze dierenarts. Een product als Bach Rescue kan snel verlichting bieden in acute noodsituaties met angst of stress.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8984 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur