> 10 anti-vlooien & teken tips

10 anti-vlooien & teken tips

10 anti-vlooien & teken tips

Het is weer zover! Nu het mooie weer in aantocht is, grijpen vlooien en teken hun kans! Hoe kunnen we voorkomen dat deze parasieten op uw huisdier terecht komen? En hoe kunnen we ze weer kwijtraken als ze uw huisdier belagen? Hier vindt u alles wat u moet weten over vlooien & teken in 10 tips en weetjes.

  • Vlooien zijn vliegensvlug en kruipen weg in de vacht van uw huisdier. Om ze te vinden moet u de vacht goed doorkammen met een speciale vlooienkam .
  • Wist u dat een kattenvlo gemiddeld 10-45 eitjes per dag kan produceren en afleggen? Dit is in Nederland de meest voorkomende vlo, ook bij honden.
  • Het grootste deel (tot wel 95%) van de vlooienbesmetting zit in de omgeving, daarom is het essentieel, naast het dier, ook de omgeving goed te behandelen! U doet dit door goed te stofzuigen en ongeveer 30-60 minuten later pas een omgevingsspray te gebruiken, zoals Indoor-X of Bolfo Fleeguard. Daarbij moeten alle manden en kleden op hoge temperatuur gewassen worden.
  • Alle huisdieren moeten gelijktijdig behandeld worden. Let op: middelen voor honden mogen niet toegediend worden aan katten! Gebruik altijd aangepaste producten voor katten, konijnen en fretten.
  • U kunt kiezen voor preventie of bestrijding in de vorm van Spot-on pipetten, zoals Prac-tic voor honden of Midaspot voor honden en katten. Pestigon Kat is een pipet die bij katten tegen zowel vlooien als teken werkt. Pipetten dient u maandelijks te gebruiken.
  • Wist u dat sommige tekensoorten wel 5 jaar (zonder voedsel) kunnen wachten op een gastheer, zoals uw hond of kat? Ze hebben van hun gastheer drie bloedmaaltijden nodig voor hun verdere ontwikkeling.
  • Vlooien kunnen eitjes van lintwormen opnemen en op die manier uw huisdier ook met lintwormen besmetten. Er wordt geadviseerd uw volwassen huisdier 4x per jaar te ontwormen.
  • Voor een langdurige bescherming is er de Seresto halsband, deze werkt tegen vlooien en teken. De band is veilig, geurloos en heeft een veiligheidssysteem waardoor de band breekt als uw dier verstrikt zou raken.
  • Teken zelf veroorzaken geen ziektes. Een klein percentage van alle teken kunnen wel besmet zijn met bacteriŰn die bij de gastheer ziekte veroorzaken, als ze langer dan 48 uur vastgehecht zijn aan uw huisdier. Om uw hond optimaal te beschermen kunt u de Scaliborband gebruiken.
  • Mocht uw dier een teek hebben, kunt u deze snel, eenvoudig en vooral volledig verwijderen met de Tekenhaak O'Tom. Gebruik in geen geval alcohol of iets dergelijks om te teek 'verdoven'. Het blijkt dat teken dan eerder hun speekselklieren of maaginhoud legen, waardoor de kans op overdracht van bacteriŰn (bij besmette teken) vergroot.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit