> Vlooien bestrijden bij hond en kat, ˇˇk in de winter

Vlooien bestrijden bij hond en kat, ˇˇk in de winter

Vlooien bestrijden bij hond en kat, ˇˇk in de winter

Het is weer wintertijd en de temperatuur buiten is inmiddels flink gedaald. Tijd om het binnen gezellig te maken; gordijnen dicht, kaarsjes aan, verwarming aan. Dit is allemaal heel aangenaam. Niet alleen voor u; ook voor uw huisdieren en... voor de meest gevreesde parasieten: vlooien! In dit artikel besteden wij aandacht aan het ontvlooien van huisdieren: ook in de winter!

Vlooien

Er zijn 2 soorten vlooien; de hondenvlo en de kattenvlo. De kattenvlo kan niet alleen op de kat, maar ook op de hond en het konijn leven. De hondenvlo leeft alleen op de hond. Vlooien zijn lichtschuw. Daardoor zult u ze niet zo gauw op uw hond of kat te zien krijgen. Ze kruipen diep weg in de vacht. Bij het doorkammen kunt u ze tegenkomen, maar zelfs dan kan het zijn dat u alleen zwarte korreltjes tegenkomt. Deze zwarte korreltjes zijn de uitwerpselen van vlooien. Op een natte tissue kleuren deze zwarte korreltjes roestbruin (vlooien voeden zich door bloed te zuigen van uw hond of kat; hun ôontlastingö bestaat dus uit verteerd bloed).

Een vlooienbesmetting

Vlooien veroorzaken in de meeste gevallen veel jeuk, maar dit is zeker niet altijd overduidelijk. Verder kunnen kale plekken, afgebroken haren, korstjes op de lage rug , flank en staartbasis een teken van een vlooieninfectie zijn. Zeer jonge dieren kunnen zelfs bloedarmoede krijgen bij een ernstige vlooienbesmetting , doordat er door vlooien massaal bloed gezogen wordt. Minder bekend is, dat vlooien een lintworminfectie op hond en kat kunnen overdragen.

Hoe ontwikkelt een vlo zich?

De eitjes, die een vrouwelijke vlo legt, blijven niet plakken aan de vacht van uw huisdier, maar komen terecht in de omgeving. Na enkele dagen tot enkele maanden komen er larven uit deze eitjes. Een larve verpopt zich en komt enkele weken tot een jaar later onder invloed van temperatuur en trillingen uit. Daarom kan het zijn dat op het moment dat de verwarming in huis aangaat, de larven zich sneller verpoppen en uitkomen, met een vlooienplaag tot gevolg.

Hoe bestrijd ik een vlooieninfectie?

Als u ontdekt dat uw hond of kat vlooien heeft, behandel dan niet alleen het besmette dier, maar al uw huisdieren tegelijkertijd. Kies een veilig middel in de juiste dosering, zoals bijvoorbeeld Advantage, Effipro of Frontline. Zoals hierboven al een keer genoemd, kunnen vlooien een lintworminfectie overdragen. Het is daarom belangrijk om u uw hond of kat te ontwormen met een wormkuur die werkzaam is tegen lintwormen, zoals bijvoorbeeld Drontal, Cestem of Cazitel Plus.

De omgeving behandelen

De vlooieneitjes en ľlarven bevinden zich niet op uw hond of kat, maar in de directe omgeving. Stofzuigen, juist in de hoeken en langs plinten is heel belangrijk, maar kan toch nog niet voldoende zijn om alle eitjes te verwijderen. Een goede omgevingsspray, zoals bijvoorbeeld Indoor-X Ongediertespray of Bolfo Fleegard Spray is vaak nodig om vlooien, larven en eitjes te doden. Het wassen van ligkussens en dekens helpt ook.

Preventieve behandeling

Omdat de hond en kat zich steeds opnieuw besmetten, is vlooienbestrijding nooit eenmalig. Ter voorkoming van een infectie is het advies om uw huisdieren 1 x per 4 weken te behandelen met een spot-on product zoals bijvoorbeeld Frontline, Advantage hond, Advantix en Pulvex. Doe dit het hele jaar door, ook in de winter!

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit