Honden > Vlooien - Teken

Vlooien - Teken

Het kan altijd gebeuren: de hond heeft een teek of last van vlooien. Dit is vervelend voor de hond en u wilt er natuurlijk snel wat aan doen. Gelukkig zijn er veel verschillende producten waarmee je je trouwe viervoeter kunt beschermen en behandelen.

Vlooien: jeuk veroorzakende parasietjes

Vlooien zijn zeer kleine insecten die leven van bloed. Er zijn heel veel verschillende soorten vlooien. Ze nestelen het liefst op warme plekjes tussen het haar, zoals op het achterwerk onder de staart en op de kop achter de oren. De jeuk wordt veroorzaakt door dat de vlo bij het bijten een beetje speeksel in de huid achterlaat, wat een jeukende reactie geeft.

Krabben, krabben, krabben

Hoe ontdekt u dat uw hond vlooien heeft? Wanneer de hond ineens opspringt en zich daarna verwoed zit te krabben of gaat rollen, dan kan het zijn dat hij vlooien heeft. Vlooien zijn bijna niet te zien zijn, omdat ze zich zo goed kunnen verstoppen. Daarom is het verstandig om de huid van de hond te controleren. Bijvoorbeeld die van de buik of de binnenkant van de achterpoten. Rode, vurige vlekjes duiden namelijk op vlooienbeten. Til ook het haar op om te zien of je kleine beestjes ziet lopen. Vlooien kunt u op verschillende manieren bestrijden.

Vlooienband

Om vlooien te bestrijden kun je verschillende dingen doen. Veel mensen doen hun hond een vlooienband zoals Seresto Hond om. Een vlooienband is effectief, doorgaans lang werkzaam en zeer praktisch in gebruik. Daarnaast behoudt een vlooienband zijn werkzaamheid vaak goed na contact met water.

Anti-vlooienshampoo

U kunt er ook voor kiezen om uw hond te wassen met een anti-vlooienshampoo zoals bijvoorbeeld Defencare shampoo. Het aanbrengen van een shampoo is bewerkelijk, maar een veilig en zeer effectief alternatief. Het gebruik van een anti-vlooienshampoo wordt vanwege de snelle werkzaamheid met name aangeraden bij een acute vlooienbesmetting.

Vlooiendruppels

De meest gebruikte en meest diervriendelijke vorm om vlooien te bestrijden Ún te voorkomen is het gebruik van een anti-vlooienmiddel in vloeistof vorm: de vlooiendruppels. Deze vlooiendruppels zitten in een kleine, makkelijk te hanteren pipet. Knijp de pipet uit in de nek van je hond (lees hiervoor de gebruiksaanwijzing goed door) en deze is minstens 4 weken beschermt tegen vlooien. Er zijn ook vlooiendruppels, zoals bijvoorbeeld Advantage hond, Fiprospot Hond of Effipro spot-on Hond, die ook naast vlooien ook tegen teken beschermen. Een product als Advantix, beschermt bovendien tegen zandvliegen en muggen.

Behandel de omgeving

Slechts 5% van een vlooienpopulatie bevindt zich op uw hond. De overige 95% - etjes, larven, coconnen - leven in de omgeving van uw huisdier. Het is daarom belangrijk om ook de omgeving te behandelen om de kans op herbesmetting te verkleinen. Dit kunt u doen met een omgevingsspray als Bolfo Fleegard Spray of Indoor-X Ongediertespray.

Teken: bloedzuigers

De teek is een klein, spinachtig parasietje met zes pootjes en een soort zakje als achterlijf. Met de pootjes graaft de teek zichzelf in de huid en zuigt zich vol met bloed. Hierdoor vult het zakje zich. Eenmaal vol laat de teek vaak vanzelf los. Echter kan dit parasietje vervelende ziektes overbrengen.

Ziekte van Lyme

De meest bekende ziekte die teken kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme. Dit wordt echter niet veroorzaakt door de teek, maar door parasietjes die de teek met zich meedraagt. De ziekte van Lyme is voor mensen gevaarlijker dan voor honden. Wel kunnen honden ziek worden van een andere ziekte die teken overbrengen, namelijk Babesiose (piroplasmose, tekenkoorts) en Ehrlichiose (rickettsiose). Bij tekenkoorts krijgen de honden hoge koorts, ernstige bloedarmoede en vaak ook geelzucht. De urine wordt rood of groenig. De symptomen bij rickettsiose zijn hoge koorts, sloomheid, geen eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Wanneer er snel wordt overgegaan met behandelen heeft het dier nog een overlevingskans.

Verwijderen

Controleer uw hond daarom regelmatig op teken en verwijder deze direct met behulp van een tekenhaak. Verdoof de teek niet: hierdoor zal hij juist de mogelijke parasieten in de huid achterlaten voordat u hem kunt verwijderen. Houd vervolgens de hond en de huid goed in de gaten. Bij twijfel of om uw gemoedsrust te sussen, kunt u contact opnemen op met uw dierenarts.

Voorkomen is beter

Bij teken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat uw hond goed is beschermt tegen teken. Er zijn hiervoor diverse producten verkrijgbaar zoals spot-on (druppels) en tekenbanden.