Vliegen - Insekten

Bescherming tegen insecten

In het voorjaar en de zomer zijn allerlei insecten actief. Dit kan een ware plaag zijn voor zowel u als uw paard. Niet alleen tijdens het grazen in de weide maar ook tijdens het rijden kunnen paarden erg veel last hebben van vliegen, steekvliegen, dazen of horzels. Sommige paarden kunnen er helemaal van in paniek raken, zoals nogal eens wordt gezien bij de paardenhorzel en de runderhorzel.

Vliegen

In ons land kennen we verschillende soorten buitenvliegen, waarvan de zomerwrangvlieg (Hydrotaea irritans) wellicht de meest beruchte is. Deze vliegen kunnen bacteriŽn verspreiden met alle gevolgen van dien, zo zorgen ze bij runderen bijvoorbeeld voor de verspreiding van zomerwrang.

Dazen

Dazen of paardenvliegen zijn breedgebouwde, snelle vliegen met grote ogen. Vooral de wijfjes zijn bloeddorstig en zuigen bloed bij grote zoogdieren en soms ook bij de mens. Vrijwel direct nadat ze op de huid neerstrijken bijten ze en zorgen ze op die manier voor pijn en flinke jeuk. Daarnaast kunnen dazen met deze beet ook bacteriŽle infecties veroorzaken. De mannetjesdazen zijn een stuk minder agressief. De larven leven in vochtige grond en leven vooral van rottende planten. Dazen komen vooral voor in kustgebieden. Ze kunnen veel onrust en paniek veroorzaken doordat ze over vrij lange afstanden paarden en ander vee voortjagen.

Paardenhorzels

In tegenstelling tot dazen bijten horzels niet, ze zorgen wel voor verspreiding van parasieten. De paardenhorzel legt kleine gele eitjes af op de vacht van het paard, o.a. op de onderbenen en de hals. Het paard likt deze eitjes op, waardoor ze zich uiteindelijk in de maag gaan vasthechten en kunnen groeien. De larven worden met de mest uitgescheiden en ontwikkelen zich dan tot volwassen horzels. Besmette paarden kunnen o.a. maagklachten hebben. De paardenhorzel zorgt vooral tijdens het afleggen van de eitjes voor veel onrust bij de paarden.

Runderhorzels

Rondvliegende runderhorzels kunnen blinde paniek veroorzaken bij vee en bij paarden. De runderhorzel is succesvol bestreden, maar komt in de grensstreken of bij geÔmporteerd vee toch nog regelmatig voor. In de zomer zet de volwassen runderhorzel eitjes af op de haren van het rund. De larven die daar na enkele dagen uitkruipen, boren zich een weg door de huid in het lichaam en veroorzaken in de winter de bekende horzelbulten. In de weideperiode blijft de schade beperkt tot het rondvliegen van de horzelvlieg met de bijbehorende onrust. Overigens leeft de volwassen vlieg maar enkele dagen. Paarden hebben over het algemeen weinig last van deze horzel, buiten de paniek die erdoor kan ontstaan.

Overlast voorkomen

De aanwezigheid van insecten hangt sterk af van de grondsoort, de begroeiing en de aanwezigheid van open water. Er zijn diverse sprays en andere middelen ter bestrijding van en bescherming tegen insecten zoals dazen, steekvliegen, horzels en muggen.

Verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst bij honden

Eťn van de belangrijkste gedragsproblemen bij honden is verlatingsangst. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen honden met ťchte verlatingsangst en honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn. Honden met verlatingsangst kunnen vaak niet alleen thuis zijn, maar dat wil niet zeggen dat alle honden die niet goed thuis kunnen blijven ook daadwerkelijk angstig zijn. Verlatingsangst is niet alleen een aantasting van het welzijn van de hond, ook voor de baas kan dit probleem voor vervelende situaties zorgen.Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 4000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (van 10) op basis van 8146 beoordelingen.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Open maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur