> Teken bij hond en kat

Teken bij hond en kat

Teken bij hond en kat

Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw hond, kat of op u laten vallen, zich vasthechten en bloed gaan zuigen. Tijdens het bloedzuigen kunnen de teken parasieten overbrengen op uw hond, uw kat, of op u. Als u een teek vindt is dat altijd vervelend, maar lang niet in alle gevallen levensbedreigend voor uw hond of kat. Gelukkig is er wat aan te doen. In dit artikel leest u op welke manier u eenvoudig kunt voorkomen dat uw hond of kat besmet wordt met een door teken overdraagbare ziekte.

Tekensoorten

Schapenteek

De Ixodes ricinus (ofwel de schapenteek) is de meest voorkomende teek in Nederland. Hij is de overbrenger van de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie veroorzaakt bij mens en hond de ziekte van Lyme. Borrelia burgdorferi geeft in eerste instantie een ronde, rode zwelling op de bijtplaats. Vervolgens ontstaan griepachtige verschijnselen en kan de bacterie zich naar de hersenen, het hart en de gewrichten verspreiden. Als de hond niet op tijd met antibiotica wordt behandeld, kan het dier blijvende beschadigingen aan de besmetting overhouden of zelfs overlijden.

'Hondenteek'

De Rhipicephalus sanguineus is de zogenaamde 'hondenteek'. Deze teek komt eigenlijk alleen bij honden voor; mensen hebben er zelden of nooit last van. Bij de hond kan deze teek twee bloedparasieten overbrengen: Babesiose en Ehrlichiosis. Deze bloedparasieten tasten de bloedcellen van de hond aan en maken ze kapot. Als een hond die besmet is met een van deze bloedparasieten en niet op tijd diergeneeskundige hulp krijgt, kan hij hieraan overlijden. Babesiose wordt veroorzaakt door de piroplasmose parasiet Babesia canis. Deze parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. De hond krijgt bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Uw hond loopt vooral in Zuid-Europese landen een risico. Ehrlichia canis gaat ook in de bloedcellen van uw hond zitten en veroorzaakt Erlichiose: hoge koorts, stollingsstoornissen van het bloed, lusteloosheid en gewichtsverlies.

Dermacentor reticulatus

Deze teek komt oorspronkelijk in Zuid-Europa voor maar doordat we met zijn allen veel meer zijn gaan reizen, wordt hij nu ook in Nederland aangetroffen. Deze teek brengt ook babesiose over.

Wat moet u doen als uw dier teken heeft?

Doordat het warmer wordt, kunnen teken uit zuidelijke landen die Nederland binnenkomen makkelijker overleven en bestaat er een groter risico op besmetting van uw hond of kat. Bovendien komen teken tegenwoordig het hele jaar voor, dus zowel in de zomer als de winter. Controleer daarom de vacht uw hond na elke wandeling op teken. Controleer de vacht van uw kat als hij thuis komt na een dag buiten te zijn geweest. Wanneer u een teek gevonden hebt, verwijdert u deze met een tekenhaak. Indien de teek zich al heeft vol gezogen, betekent dit niet automatisch dat hij een ziekte heeft overgedragen: het kan enkele dagen duren voordat de ziekteverwekkers vanuit de teek in de bloedsomloop van uw hond of kat komen. Daarom geldt: hoe sneller u de teek kunt verwijderen, hoe beter!

Bescherming tegen teken

De eenvoudigste manier om uw hond tegen teken te beschermen is met een tekenwerend en/of tekendodend middel, bijvoorbeeld de Scalibor Protectorband. De Scalibor Protectorband is zowel tekenwerend als tekendodend en geeft een goede en langdurige bescherming (5 tot 6 maanden). De werking van de tekenband wordt niet be´nvloed door de regen of door zwemmen. Alleen gedurende de eerste 5 dagen na omdoen van de band mag de hond even niet zwemmen, uit milieuoogpunt wordt het aanbevolen om de band af te doen bij wassen of zwemmen. Scalibor Protectorband is niet alleen werkzaam tegen teken, maar ook tegen zandvliegen en hartwormmuggen. Een Scalibor Protectorband weert meestal de tekenbeet af door het directe contact met de actieve stof in de talglaag. De bescherming wordt niet be´nvloed door het vachttype van de hond. Het risico op ziekteoverdracht wordt aanzienlijk verminderd en de hond mag gewoon geaaid en geknuffeld worden met de tekenband om.

Seresto anti-vlooien en tekenhalsband voor de hond

Naast de Scalibor Protectorband is er voor de hond sinds enige tijd nog een andere halsband verkrijgbaar die bescherming biedt tegen vlooien en teken: de Seresto band. Deze halsband bevat de werkzame stoffen Flumethrine en Imidacloprid en is gedurende 7-8 maanden werkzaam. Als de hond veel zwemt met de Serestoband om, gaat de bescherming tegen vlooien omlaag naar ongeveer 5 maanden terwijl de werkzaamheid tegen teken wel behouden blijft. De halsband is waterafstotend, maar bij veel intensief contact met water kan de anti-vlooienwerking verminderen, waardoor de werkingsduur kan verminderen tot 5 maanden. De fabrikant adviseert de halsband af te doen als de hond gaat zwemmen in verband met de schadelijkheid voor het oppervlaktewater. Voor katten met vlooienbesmettingen en bij vlooienallergie is er Seresto Kat.

Spot on producten

Er zijn ook diverse spot on producten voor de hond verkrijgbaar, zoals Advantix, Effipro spot-on Hond, Eliminall, Flevox, Fiprospot Hond, Prac-tic en Pulvex. De werkingsduur is 4 weken. Deze producten zijn ook werkzaam tegen vlooien.

Anti-tekenproducten voor de kat

Katten hebben ook last van teken. Voor de kat zijn er inmiddels diverse spot on producten op de markt die bescherming bieden tegen (vlooien en) teken, zoals Effipro spot-on Kat, Eliminall, Fiprospot, Flevox en Frontline Spot on Kat.

Seresto anti-vlooien en tekenhalsband voor de kat

Sinds enige tijd is er onder de naam Seresto ook voor katten ook een halsband verkrijgbaar die bescherming biedt tegen vlooien en teken. Deze halsband bevat de werkzame stoffen Flumethrine en Imidacloprid. Na omdoen is de band direct optimaal werkzaam en blijft de werkzaamheid behouden gedurende 7-8 maanden. De Seresto halsband is tevens inzetbaar bij vlooienbesmettingen en bij vlooienallergie bij de kat.

LET OP: Gebruik nooit anti-teken middelen bestemd voor de hond bij de kat! Katten zijn namelijk niet goed bestand tegen de werkzame stoffen. Bij toediening van de meeste tekenwerende middelen, krijgen katten neurologische verschijnselen en kunnen er zelfs aan overlijden.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit