Pijn - Ontsteking

Hoe kan ik een ontsteking herkennen?

Iedere hond kan ziek worden en last krijgen van een lichaamsdeel. Sommige honden geven in deze situatie een duidelijk signaal af aan hun baasje. Ze kunnen gaan piepen, worden schuchter of de bewegingen die ze maken zijn niet natuurlijk. Hierdoor is het voor het baasje al duidelijk dat er iets aan de hand is en dat het nodig is om met de hond naar een dierenarts te gaan. Maar er zijn ook honden die lijden in stilte en niks laten weten aan hun omgeving. In dat geval is het heel lastig om te weten te komen waar de pijn vandaan komt en wat de oorzaak ervan is. Het is met name de taak van het baasje om in te schatten of er iets niet in orde is.

Ontsteking

Een hond kan last krijgen van ontstekingen. Deze kunnen, net zoals bij de mens, overal in het lichaam voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de gezondheid van de hond beter beschermd blijft, is het belangrijk goed te letten op de signalen die de hond afgeeft. Een ontsteking kan veroorzaakt worden door diverse bacteriŽn en virussen. Door het toedienen van een antibioticum, voorgeschreven door de dierenarts, kan de gezondheid van de hond weer terug op peil gebracht worden.

Oorzaak

Pijn bij honden kan acuut zijn, maar het is ook mogelijk dat er sprake is van iets chronisch.

Acute pijn

Wanneer een hond een ongeluk gehad heeft waar u bij was, is het verstandig om een dierenarts te bezoeken en de gebeurtenis toe te lichten. Een hond kan in een scherp object gestapt zijn. Maar ook gevechten tussen honden kunnen wonden veroorzaken. Deze wonden zijn niet altijd oppervlakkig, want bij een confrontatie kunnen net zo goed botten gebroken worden of bloedingen optreden.

Chronische pijn

De pijn van een hond kan veroorzaakt worden door een chronische oorzaak, zoals slijtage aan het lichaam door ouderdom. Er ontstaan dan aandoeningen in het bewegingsapparaat van de hond, zoals artrose. Het is voor de hond niet mogelijk om aan te geven wat er precies zeer doet, maar er zijn wel andere kenmerken waar op gelet kan worden. Met name de rust die een hond neemt, een toegenomen vermoeidheid, lusteloosheid tijdens spelen of wandelen en irritaties zijn kenmerkend voor een hond die last heeft van pijnlijke gewrichten. De meest verstandige optie is om een bezoek te brengen aan de dierenarts, zodat deze de hond kan onderzoeken en de oorzaak kan vaststellen.

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding bij honden is niet alleen van belang voor de gezondheid van de hond, maar ook voor de lichaamsfuncties. De hond kan gecombineerde medicatie krijgen om ook gelijk een ontsteking te genezen, waardoor de pijnbestrijding beter zijn werk kan doen. De meest bekende en gebruikte vormen van pijnbestrijding bij honden zijn opioÔden en NSAID's. NSAID staat voor Non-SteroÔdal Anti-Inflammatory Drugs, of ook wel niet-steroÔdale anti-inflammatoire geneesmiddelen. Er zijn echter wel mogelijke bijwerkingen bij deze medicijnen, zoals problemen aan de maag en de darmen. Ook de lever en de nieren kunnen nadelige effecten ervaren bij het gebruik van de medicatie.

Operatie

Soms moet een hond een operatie moet ondergaan, om een bepaalde aandoening te verhelpen. De wond die door de operatie is ontstaan, moet net als bij mensen goed verzorgd worden. Op die manier wordt een ontsteking aan de wond voorkomen. Ook pijnbestrijding gebeurt tijdens en na een operatie, om te voorkomen dat een hond niet goed hersteld. Het toedienen van de medicatie wordt al voor de operatie ingezet, zodat de hond ook na de operatie zo pijnloos mogelijk kan herstellen. Een dierenarts geeft dan ook altijd voldoende medicatie mee naar huis.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8984 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur