> > Overgewicht - Conditie

Overgewicht

Steeds meer katten met overgewicht

Steeds meer mensen kampen met gewichtsproblemen. Maar wist u al dat ook veel huisdieren lijden aan overgewicht? Net als bij mensen brengt ook overgewicht bij katten veel risico's met zich mee. Een te dikke kat heeft een grotere kans op andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes, gewrichtsaandoeningen, moeilijkheden met ademhalen of een te hoge bloeddruk. Het is daarom van belang dat u het gewicht van uw kat goed in de gaten houdt.

Overgewicht voorkomen

Pas de hoeveelheid aan voedingsbehoefte aan

Veel mensen blijven de kat altijd evenveel eten geven. Het punt is echter dat een oudere kat doorgaans minder actief is en dus ook minder brandstoffen nodig heeft. Het is dus verstandig om oudere katten minder voedsel te geven dan jonge katten.

Castratie of sterilisatie

Ook wanneer een kat of poes gecastreerd of gesteriliseerd wordt, verandert zijn of haar stofwisseling. Na de ingreep kunnen zowel katten als poezen plotseling last krijgen van overgewicht, terwijl hij of zij daarvoor altijd over een constant gewicht beschikte.

Voldoende beweging

Natuurlijk is het bij katten ook van groot belang dat ze voldoende beweging krijgen. Net als mensen hebben ook huisdieren beweging nodig om gezond te blijven. Katten die naar buiten mogen, krijgen gewoonlijk vanzelf voldoende beweging doordat ze buiten rennen, springen, jagen en klimmen. Een kat die binnen blijft, moet dus op een andere manier in beweging komen. Het is belangrijk dat u af en toe tijd vrijmaakt om met de kat te spelen. Natuurlijk kunt u dat niet hele dagen doen, maar dat is ook niet nodig. Met kleine speeltjes kan een kat zich prima zelf vermaken.

Doe de check bij uw kat

Een kat heeft een ideaal gewicht als de kat een duidelijk taille heeft en de ribben eenvoudig te voelen zijn wanneer u met uw hand over de borstkas wrijft en daarbij lichte druk uitoefent. Als de ribben moeilijk te voelen zijn, of als de kat een hangende buik heeft, dan heeft hij vermoedelijk last van overgewicht. Als de ribben niet te voelen zijn, dan kan er sprake zijn van ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd.

Afvallen

Overgewicht is ongezond en vergroot het risico op andere aandoeningen. Indien uw kat te dik is, moet hij gewicht gaan kwijtraken. Het is echter niet verstandig om van de een op de andere dag (veel) minder eten te gaan geven. Het heeft de voorkeur om de hoeveelheid voedsel geleidelijk af te bouwen, eventueel met behulp van speciale voeding met weinig calorieŽn en veel vezels om het hongergevoel te onderdrukken. Deze voeding kan eraan bijdragen het overgewicht te corrigeren.

Minder of geen tussendoortjes en regelmaat

Probeer uw kat eveneens minder tussendoortjes te geven, en geef hem op een regelmatige manier zijn eten. Een volwassen kat hoeft meestal maar twee keer per dag eten te krijgen. Bij een kitten is het raadzaam om vaker eten te geven, maar dan in kleinere hoeveelheden. Katten houden vaak erg van gewoonten en rituelen en zullen al snel wennen aan de nieuwe, vaste etenstijden die u gaat aanhouden. Om de kat beter te laten eten, is het ook verstandig om een vaste plek aan te houden waar hij het eten krijgt. De kat zal de nieuwe gewoontes dan sneller accepteren.

Alles over het ontwormen van huisdieren

Alles over het ontwormen van huisdieren

Het ontwormen behoort tot de standaard verzorging van uw huisdier. Door dit op regelmatige basis te doen kunt u uw hond of kat in goede gezondheid houden en ziekte voorkomen. Toch zijn er vaak vragen rondom het ontwormen van huisdieren, daarom hebben we speciaal voor u even wat zaken op een rijtje gezet.Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 4000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (4703685 10) op basis van 8578 4703685.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit