Paarden > Oren - Ogen - Gebit

Oren - Ogen - Gebit

Oren

Oorproblemen bij paarden kunnen onder andere verooorzaakt worden door een ontsteking van de uitwendige gehoorgang, een oormijt of een (zonne)allergie.

Ogen

Symptomen van irritatie aan de ogen bij uw paard zijn onder andere pijn, wat zich uit in knipperen, het dicht knijpen van het oog, traanvloed en gevoeligheid voor licht. Ook kan er vochtophoping in het hoornvlies ontstaan waardoor het hoornvlies blauw-wit van kleur en ondoorzichtig wordt.

Maanblindheid

Maanblindheid is ook een veel voorkomend oogprobleem bij paarden. Het vocht in de voorste oogkamer is normaal helder, maar wordt bij maanblindheid troebel. Dit komt omdat ontstekingscellen, bloed en ontstekingsvocht zich ophopen in de voorste oogkamer.

Gebit

Afwijkingen en aandoeningen aan het gebit kunnen zeer verregaande gevolgen hebben. Het gebit is immers de eerste schakel in het spijsverteringsproces en dus de basis voor een optimale opname van het voer. Regelmatig onderhoud, minimaal één keer per jaar, van het gebit door een deskundige is dan ook zeker noodzakelijk.