> Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

De zomervakantie komt eraan. Als uw huisdier meegaat op vakantie, maar ook wanneer uw huisdier thuisblijft of naar een pension gaat, is het belangrijk bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geeft onze dierenarts een aantal tips om goed voorbereid (met uw huisdier) op vakantie te gaan.

Omgaan met warmte

Wist u dat een zonnesteek of hyperthermie kan optreden in minder dan 30 minuten. Als dieren bij warm/vochtig weer, met weinig schaduw, geen mogelijkheid krijgen om af te koelen en te rusten, dit leidt tot een verminderd vermogen om warmte af te voeren. De lichaamstemperatuur van een dier blijft in balans doordat hij aan de ene kant manieren heeft om zich op te warmen en de andere kant manieren heeft om zich af te koelen. Opwarmen gaat door middel van lichaamsbeweging, spiertrillingen, het verbranden van voedsel en het opzoeken van een beschutte of warme plek op koude dagen. Afkoelen gaat door middel van het opzoeken van koele plekken (schaduw- en waterrijke omgeving), de bloedvaten in de oren en poten worden wijder, zodat er meer warmte het lichaam kan verlaten. Honden hebben nauwelijks zweetklieren. Ze zijn voor afkoeling het meest afhankelijk van afkoeling door verdamping; dus door te hijgen. Daarnaast koelen honden – zij het in beperkte mate – ook af via de voetzolen.

Zonnesteek

Een zonnesteek komt het meest voor als een dier opgesloten zit in een voertuig, op een warme dag. Snelle en vroege herkenning van een zonnesteek en een snelle en juiste behandeling is dan van groot belang. Hondenrassen met een zeer korte neus (bijvoorbeeld Bulldogs) hebben een verhoogd risico op een zonnesteek. Honden die al eens een zonnesteek hebben gehad, hebben ook een grotere kans op herhaling.

Houd uw huisdier koel op reis

In de zomer kan de temperatuur in de auto flink oplopen. Tijdens de reis (en ook tijdens de rest van de vakantie) kunt u uw dier verkoeling bieden door een Aqua Coolkeeper koelmat in te zetten. Een koelmat zorgt ervoor dat uw hond de warmte gemakkelijker kwijtraakt. Het dier moet daarnaast regelmatig vers water kunnen drinken. De Road Refresher drinkbak is zeer handig voor onderweg. Uw hond kan onderweg water drinken zonder dat het water uit de bak klotst. Let op: Laat nooit een hond achter in een stilstaande auto, ook niet met een Aqua Coolkeeper!

Voorzorgsmaatregelen

Op warme dagen is het belangrijk dat uw huisdier in een schaduwrijke omgeving op een koel oppervlak kan liggen met voldoende water voor handen. U kunt uw hond op verantwoorde wijze extra verkoeling bieden door hem of haar een Aqua Coolkeeper Halsband of Aqua Coolkeeper Jacket aan te doen. Inspanning en sporten met uw hond kunt u het best doen in de koelte van de vroege ochtend of de avond. Meer tips? Honden en warm weer: 8 tips.

Op vakantie

Ook is de periode aangebroken van de vakantie, waarop we er massaal met z’n allen op uittrekken. Hierbij nemen we onze hond natuurlijk het liefste mee op vakantie! Waar moet u dan op letten?

Reisziekte

Niet iedere hond (of kat) vindt een lange autorit prettig. Sommige dieren krijgen reisziekte doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het is verstandig om medicijnen tegen reisziekte, zoals Beaphar Reisfit of Puur Reis, mee te nemen en regelmatig even te stoppen voor een wandelingetje. Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater voor handen zijn.

Stress

Is uw huisdier stressgevoelig? Een lange reis per auto of vliegtuig, een andere omgeving zoals het vakantieadres of pension, een tijdlang alleen thuis en een vreemd persoon die opeens in huis komt, kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier behoorlijk van slag raakt. Voor veel dieren is een vakantieperiode lang niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Als u weet dat uw huisdier stress heeft van verandering, neem dan op tijd maatregelen, zoals het geven van rustgevende voedingssupplementen, zoals Telizen of Zylkène. Gebruik een stress reducerend product op basis van feromonen, zoals Adaptil Verdamper, Adaptil Spray of Adaptil Halsband voor de hond. Veel dieren reageren hier goed op, mits u er ruim op tijd (2 tot 4 weken van tevoren) mee begint. Een vergelijkbaar product voor de kat zijn Feliway Spray en Feliway Verdamper.

Bescherm uw dier!

Om uw hond goed te beschermen tegen teken, hartwormmuggen en zandvliegen, kunt u kiezen uit de Scalibor Protectorband in combinatie met een middel tegen vlooien, zoals Advantage of Effipro. Ook met een ‘spot on middel’ kunt u uw hond beschermen. Pulvex en Advantix beschermen beide tegen vlooien, teken, hartwormmuggen en zandvliegen. Ook heb je nog de Seresto halsband, deze werkt tegen vlooien en teken. Het ontwormmiddel Milbemax kan ook gebruikt worden ter preventie van hartworm.

Checklist

Onderstaande checklist helpt u bij het pakken van de ‘koffer’ van uw huisdier.

 • Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde inentingsbewijs, de rabiësverklaring en een eventuele gezondheidsverklaring
 • Kopie van het registratiebewijs van uw dier bij een databank met daarop het chipnummer van uw huisdier
 • Indien van toepassing; kopie van de stamboompapieren van uw dier; CITES papieren
 • Eigen voer
 • Water voor onderweg
 • Speeltjes
 • Tekenband en tekenpen
 • Halsbandje met kokertje waarop uw vakantieadres of telefoonnummer vermeld staat
 • Een duidelijke foto van uw huisdier
 • Telefoonnummer van uw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming
 • Eet- en drinkbakken
 • Een mand en/of deken
 • EHBO-Doos
 • Eventuele medicijnen
 • Eventueel een muilkorf
 • Eventueel een extra riem
 • Vlekkenspray voor ongelukjes
 • Borstel, shampoo en andere verzorgingsproducten
 • Hondenpoepschepjes en -zakjes

Ga voorbereid de weg op

Veel huisdieren vinden het niet erg prettig om te reizen. In sommige gevallen kunnen dieren erg gestrest of angstig zijn, dit kan te maken hebben met een eerdere traumatische ervaring zoals een auto-ongeluk. Een dier kan ook last hebben van reisziekte. Dit kan zich uiten in speekselen en braken, maar in sommige gevallen lijkt het dier alleen maar onrustig. Gelukkig zijn er diverse supplementen beschikbaar om het uw huisdier zo comfortabel mogelijk te maken!

Autogordel voor de hond

Wist u dat het in Duitsland en Spanje verplicht is dat de hond ook een autogordel draagt? Verdiep u van te voren in de verkeersregels van het land waar u naar toe gaat, of doorheen reist. Deze zijn namelijk niet altijd even voor de hand liggend. Het vastmaken van de hond in de auto door middel van een autogordel is hier een treffend en actueel voorbeeld van. Het is overigens in geen enkel geval toegestaan uw hond in Duitsland of Spanje op de bijrijdersstoel te vervoeren, zelfs niet wanneer u uw trouwe viervoeter vastmaakt met een special autogordel voor de hond. Gaat u naar Italië met meerdere honden? Dan moeten deze verplicht achter een hondenrek worden vervoerd. In diverse landen zijn er daarnaast scherpe regels voor wanneer u honden wilt meenemen die daar als gevaarlijk beschouwd worden. Voor de veiligheid van u, uw huisdier en uw medeweggebruikers raden wij u aan ook in Nederland uw dier veilig te vervoeren.

Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren vindt u alle wettelijke eisen die gesteld worden wanneer u uw hond wilt meenemen naar het buitenland.

Heeft u nog vragen over het op vakantie gaan met of zonder huisdier? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit