Katten > Ontwormen Kat

Ontwormen Kat

Katten moeten regelmatig ontwormd worden om in goede gezondheid te blijven verkeren. Een kat kan namelijk last krijgen van verschillende soorten wormen. De meest voorkomende wormen zijn de lintworm en de spoelworm.

Lintworm

Een lintworm is een platte worm die enorm lang kan worden en in het maag-darmkanaal van de kat leven. Lintworm kan van de ene naar de andere kat overgebracht worden door vlooien. Als de kat zijn vacht gaat wassen, en hij per ongeluk een besmette vlo inslikt, dan kan er een lintworm in zijn maag gaan groeien. Daarom is het ook van belang om vlooien bij uw kat te voorkomen. Lintworm bij kat kan ook worden veroorzaakt via kleine knaagdieren die eitjes van de lintworm eten. Dat komt dus vooral voor bij katten die naar buiten mogen. Als zij een besmette muis of een besmette rat vangen en opeten, kunnen de eitjes van de lintworm zich verder ontwikkelen in het maag-darmkanaal van de kat.

Spoelworm

De spoelworm is een worm waarvan de eitjes via de ontlasting van katten worden overgebracht. De kleine knaagdieren kunnen ook deze worm van kat naar kat overbrengen als ze worden opgegeten door een kat.

Symptomen

Ondanks dat de wormen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de kat, zijn er verder geen duidelijke symptomen aan te wijzen. Daarom is het van belang dat u de ontlasting van uw kat regelmatig te ontwormen en bij duidelijke klachten door de dierenarts te laten onderzoeken. Als de kat een zware wormbesmetting heeft, zal het echter wel duidelijk te merken zijn. De kat braakt dan regelmatig, heeft last van diarree en kan gewicht verliezen.

Bijna alle kittens raken wel een keer besmet met een wormeninfectie. Het is daarom van belang dat u uw kleine katje al regelmatig ontwormt. Daarvoor geldt een aangepast ontwormschema. Als de kat ouder is, moet u dat eigenlijk een keer per drie maanden blijven doen. Daarmee voorkomt u dat uw kat last krijgt van spoelwormen. Om lintwormen te voorkomen, is het raadzaam de kat elke twee tot zes maanden te ontwormen met een speciaal ontwormingsmiddel. Op onze website kunt u bijvoorbeeld Banminth Pasta voor de kat aanschaffen. Dat is een speciale pasta voor de behandeling van worminfecties die veroorzaakt zijn door spoelwormen. Voor een bredere uitwerking kunt u kiezen voor Drontal Cat. Dat is een breedspectrum ontwormtablet voor de behandeling van zowel lintwormen als spoelwormen. Door de sterke werking zijn de tabletten wel enkel te gebruiken bij zwaardere katten. We bieden overigens ook tabletten aan voor lichte en kleine katten. Op de verpakkingen van de verschillende producten staat duidelijk vermeld hoe u het product moet gebruiken bij de kat.

Besmetting bij de mens

Overigens zijn de verschillende wormen niet alleen schadelijk voor uw huisdier, maar ook voor u en uw kinderen. Spoelwormen zijn zeer besmettelijk voor mensen. Een besmetting door lintworm komt minder vaak voor bij mensen, maar kan wel degelijk plaatsvinden. Het is dus voor iedereen van belang om uw kat regelmatig te beschermen tegen wormen en vlooien.