Honden > Ontwormen Hond

Ontwormen Hond

Hoe vaak ontwormen?

Ontwormen is een van de handelingen die iedere hondeneigenaar minimaal n keer per jaar bij zijn hond moet uitvoeren. Het ontwormen van een hond is vrij eenvoudig en kan via tabletten, pasta, injecties of een drankje. Bij honden die vaak buiten komen is een wormenkuur erg belangrijk, aangezien een worm kan zorgen voor vervelende infecties en ziekten.

Waarom ontwormen?

Gezondheid van de hond

Het ontwormen van een hond is erg belangrijk om twee redenen. Ten eerste is de gezondheid van het dier een belangrijke reden om regelmatig een wormenkuur te doen. Een infectie van wormen kan zorgen voor ernstige klachten, waaronder: braken, gewichtsverlies, diarree, jeuk rond de anus, oogproblemen, ongezonde vacht en huid, verminderde functie van verschillende organen en in het ergste geval zelfs de dood. Zeker honden die vaak buiten komen dienen met enige regelmaat, tot wel vier keer per jaar, ontwormd te worden, aangezien deze dieren in aanraking kunnen komen met besmette honden of uitwerpselen daarvan. Hierdoor lopen zij het risico besmet te raken met Giardia.

Kinderen

Een twee belangrijke reden zijn kleine kinderen. Kinderen spelen graag buiten en zeker kleine kinderen letten daarbij niet op wat ze allemaal in hun mond steken. Kinderen die vaak buiten spelen, voetballen of in de zandbakspelen, kunnen snel in aanraking komen met besmette uitwerpselen en op deze manier een infectie oplopen.

Hoe vaak moet een hond worden ontwormd?

Hoe vaak een hond ontwormd moet worden is afhankelijk van de leeftijd van het dier. Een puppy is bijvoorbeeld veel kwetsbaarder voor infecties dan een volwassen dier. Een ontwormingskuur voor een pup ziet er meestal als volgt uit: de eerste keer ontwormen gebeurt op een leeftijd van twee weken, daarna op een leeftijd van 4 weken, 6 weken, 8 weken, 4 maanden, 6 maanden en op 1 jaar. Aangezien een pup besmet kan worden door het drinken van moedermelk is het verstandig om moederhond ook mee te nemen in de kuur. Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar worden ontwormd. Vooral honden die vaak buiten komen, in aanraking komen met andere honden of vaak uitwerpselen eten dienen met grote regelmaat worden te ontwormd.

Op welke manier kan ik mijn hond ontwormen?

Het ontwormen van een hond kan op verschillende manieren. Vaak wordt het middel door het eten of drinken gemengd om het medicijn op een zo natuurlijk mogelijke manier toe te dienen.

Pasta

Op Medpets.nl vindt u diverse speciale ontwormingspasta's, zoals Vitaminthe. Deze pasta's zitten vaak in een tube met draaischroef waardoor direct de juiste dosering uit de tube komt. De pasta kan op een snoepje worden gesmeerd of de hond kan de pasta direct van de tube likken.

Tabletten

Tabletten, zoals Drontal of Milbemax, zijn de meeste gebruikte manier om een wormenkuur bij honden te doen. De tabletten van deze merken werken onder andere tegen lintwormen bij de hond. De tabletten kunnen heel eenvoudig door het voer worden gemengd zodat de hond niet merkt dat hij medicijnen krijgt toegediend. Let goed op de dosering, sommige honden kunnen misselijk worden van de tabletten. Indien uw hond reguliere tabletten niet wil opeten, dan zou u ook Milbemax Kauwtabletten kunnen proberen. Deze hebben een aantrekkelijke vleessmaak en worden daardoor over het algemeen gemakkelijk opgegeten. Als uw hond een tablet niet wil opeten, dan kunt u ook kiezen voor Easypill Hond. Door de tablet hierin te 'verstoppen' vergroot u de kans dat de hond het opeet.

Injectie

Wanneer de hond bovenstaande medicijnen niet wilt of kan innemen, kan de huisarts ook via een injectie ontwormen. Deze injectie is pijnloos en snel klaar.