Maag - Darmen

Darmaandoeningen

Diarree en koliek zijn de meest voorkomende aandoeningen van het darmstelsel bij paarden. Koliek (buikpijn) kan veel oorzaken hebben, variŽrend van relatief onschuldig tot levensbedreigend. Zo kan er onder andere sprake zijn van zandkoliek, gaskoliek, krampkoliek, een verstopping, een liesbreuk of liggingsveranderingen van de darmen.

Koliek kenmerkt zich door onrust, schrapen, trappen naar de buik, niet willen eten, niet meer mesten, zweten, rollen etc. Bij milde klachten kan beweging (stappen) soms verlichting brengen. Wanneer dit niet op korte termijn helpt of wanneer de klachten heviger zijn adviseren wij u altijd contact op te nemen met uw dierenarts. Meestal is een behandeling met pijnstillers, spierontspanners en/of het ingeven van paraffine door middel van een neus-slokdarmsonde voldoende. Echter, in sommige gevallen is chirurgie de enige optie.

Zandkoliek

Wanneer een paard tijdens het grazen een aanzienlijke hoeveelheid zand opneemt, kan dit zandkoliek veroorzaken. Het zand slaat in de darmen neer en vormt zo als het ware een laagje. Dit kan zichtbaar zijn op een echo, soms zit er duidelijk zand in de ontlasting. Therapeutisch kan er paraffine en/of lijnzaadslijm ingegeven worden, wat ervoor zorgt dat het zand met de mest afgevoerd wordt. In ons assortiment vindt u allerlei producten die ervoor zorgen dat zand uitgedreven wordt, voordat het klinische klachten gaat geven.

Gaskoliek

Bij een afwijkende spijsvertering kan er ongewoon veel gas gevormd worden in de darmen. Dit geeft druk en bijgevolg pijnklachten. In een later stadium kan overmatige gasvorming ook leiden tot liggingsveranderingen van de darmen. Bij deze vorm van koliek verbeteren de klachten veelal met beweging.

Liggingsveranderingen

Het darmstelsel van een paard is voluptueus en ligt voor een groot gedeelte los in de buikholte. Daardoor kunnen enkele darmdelen vrij gemakkelijk verplaatsen. Liggingsveranderingen van de darmen kunnen gepaard gaan met zeer heftige koliek, met name wanneer darmen afgesnoerd worden. Zo kan een liggingsverandering van (een deel van) de dunne darmen gezien worden bij een lies- of navelbreuk. De dikke darm zorgt ook met regelmaat voor problemen: dit deel kan o.a. om zijn as draaien (torsie), verplaatsen en over de milt-nierband gaan vasthangen of naar de andere kant van de buik schuiven.

Verstopping

Verstoppingen in de darmen van paarden kunnen gedeeltelijk of volledig zijn. Bij volledige verstoppingen zijn de koliekklachten het hevigst. Dit probleem kan onder andere veroorzaakt worden door het eten van een grote hoeveelheid bodembedekking zoals vlas of stro of door een zware wormenbesmetting. Dit laatste komt vooral voor bij jonge paarden en geeft nogal eens problemen kort na een ontworming.

Diarree

Diarreeklachten bij paarden kunnen volkomen onschuldig zijn, zoals kortdurende diarree in geval van stress, bijvoorbeeld voor een wedstrijd of transport. Daarnaast kan dunne ontlasting ook een ernstigere onderliggende oorzaak hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij enkele worminfecties (voornamelijk bij jonge paarden), voer van wisselende of slechte kwaliteit, zand in de darmen of een verstoorde darmflora. Dit laatste kan een gevolg zijn van voedingsfouten, maar ook van bijvoorbeeld langdurig antibiotica gebruik. Door een afwijkende darmflora kunnen schadelijke bacteriŽn zoals Salmonella of Clostridium gaan woekeren, hierbij darmslijmvlies beschadigen en tot ernstige diarree leiden.

Maagaandoeningen

Maagzweren

Het maagslijmvlies van een paard kan onder bepaalde omstandigheden geÔrriteerd raken, ontsteken en zelfs flink gaan zweren. Men vermoedt dat ongeveer 50% van alle paarden hier in mindere of meerdere mate last van heeft, bij volbloedpaarden zou dit oplopen tot wel 80%! Als belangrijkste oorzaken worden voedingsfouten, stress en gebruik van bepaalde medicatie genoemd. De klachten die gezien kunnen worden zijn: verminderde eetlust, doffe vacht, slechte prestaties, gapen, tandenknarsen en milde koliek. De diagnose kan gesteld worden door middel van endoscopie. Naast het instellen van een behandeling is ook het aanpakken van de onderliggende oorzaak van groot belang!

Verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst bij honden

Eťn van de belangrijkste gedragsproblemen bij honden is verlatingsangst. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen honden met ťchte verlatingsangst en honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn. Honden met verlatingsangst kunnen vaak niet alleen thuis zijn, maar dat wil niet zeggen dat alle honden die niet goed thuis kunnen blijven ook daadwerkelijk angstig zijn. Verlatingsangst is niet alleen een aantasting van het welzijn van de hond, ook voor de baas kan dit probleem voor vervelende situaties zorgen.Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 4000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (van 10) op basis van 8346 beoordelingen.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Open maandag t/m vrijdag: 9.00-17.00 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit