>
>
Maag - Darmen - Diarree

Maag - Darmen - Diarree

Net als mensen kunnen ook katten last krijgen van maag- en darmproblemen. Het voedsel dat de kat eet moet immers ook door het lichaam verwerkt worden.

Gastritis

Een voorbeeld van een veelvoorkomend maagprobleem bij katten is gastritis. Gastritis is een ontsteking van het maagslijmvlies. De ziekte kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie, maar ook doordat de kat bedorven voedsel heeft gekregen of allergisch is voor bepaalde voeding. De kat krijgt dan last van buikpijn en gaat braken.

Diarree

Ook kan de kat last krijgen van diarree. Meestal komen die klachten direct opzetten nadat de kat gegeten heeft. Als uw kat last krijgt van braken of van diarree, dan is het van belang dat u hem blijft hydrateren. De kat verliest veel vocht en kan uitgedroogd raken. Zorg er dus voor dat er altijd een bakje water naast het bakje eten van de kat staat.

Obstipatie

Een ander probleem dat zich soms voordoet bij katten is obstipatie. In dat geval heeft de kat juist moeite met het lozen van de ontlasting. Het is voor u als eigenaar van de kat niet gemakkelijk om te ontdekken of uw kat last heeft van obstipatie, als de kat normaal gezien zijn behoefte buiten doet. Meestal zal de kat langdurig een poephouding aannemen met een kromme rug en en afhoudende staart. Vaak gebeurt het dat de kat blaast of miauwt terwijl hij die houding aanneemt. Ook krijgt een kat met obstipatie last van algehele malaise. Het beestje wordt sloom en wil niet aangeraakt worden. Obstipatie kan ontstaan door stress, bijvoorbeeld als er een ander huisdier bij de kat komt wonen of als u nieuwe kattenbakvulling gebruikt. Op onze website kunt u diverse middelen aanschaffen om obstipatie bij de kat op te lossen. Zo zijn er diverse producten verkrijgbaar die de darmpassage bij de kat bevorderen. Deze kunnen vaak vermengd worden met het normale voer van de kat, of opgelost worden in het drinkwater. Op die manier wordt het toedienen erg gemakkelijk.

Voedselallergie

Maag- en/of darmproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat de kat kampt met voedselallergie. Meestal komt dat door bepaalde eiwitten die in de voeding zijn verwerkt. Een voedselallergie veroorzaakt naast maag- en darmklachten meestal ook huidklachten. Daardoor is het vaak iets gemakkelijker te herkennen dan de meeste maag- en darmklachten bij katten. Door de huidklachten die de kat ervaart, zal hij bijvoorbeeld overmatig krabben. Met een eliminatiedieet kunt u vervolgens proberen te bepalen voor welke voeding de kat allergisch is.

Wormen

Een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten is een wormeninfectie. De parasieten nestelen zich in de darmen van de kat. Een kat kan besmet raken doordat hij in aanraking is gekomen met de ontlasting van een andere besmette kat, of doordat hij besmet vlees heeft gegeten. Bij de meeste wormeninfecties merkt u niets aan uw kat. Als het een ernstige infectie betreft, kan het diertje last krijgen van diarree of kan hij gaan braken. Ook kunnen er juist opstoppingen ontstaan in de darmen van de kat. De lintworm wordt overgebracht door vlooien. Het is dus van belang dat u uw kat regelmatig behandelt tegen vlooien. Indien uw kat toch last heeft van wormen, dan zijn er diverse producten waarmee u uw kat kunt ontwormen.

Het is altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen als u denkt dat uw kat aan een maag- of darminfectie lijdt en alvorens zelf middelen toe te dienen.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 9001 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit