>
>
Maag - Darmen - Diarree

Maag - Darmen - Diarree

Het herkennen van maag- en darmproblemen bij uw hond

Vaak zijn de problemen aan de ontlasting te herkennen. Als de poep van de hond een andere kleur krijgt of enorm stinkt, dan is dat een teken dat er iets mis is met de dunne darm of de dikke darm. Er is waarschijnlijk sprake van een darmontsteking wanneer de hond met zijn achterwerk over de grond heen en weer wrijft, abnormaal veel honger heeft en de vacht niet meer glanst. Ook winderigheid, vermagering en weinig drinken zijn symptomen van darmproblemen.

Wat zijn de oorzaken van maag- en darmproblemen bij honden?

Een veel voorkomende oorzaak is wormbesmetting. Het is belangrijk dat honden regelmatig ontwormd worden. Naast wormen zijn er nog een aantal parasieten die tot diarree en braken door de hond kunnen zorgen.

Organische stoornissen

Het kan ook zijn dat de hond last heeft van organische stoornissen. Ook honden kunnen aandoeningen krijgen aan onder andere de maag, lever en de dunne en dikke darm. Om erachter te komen wat er precies aan de hand is, dient een echo gemaakt te worden of een bloedonderzoek te worden gedaan. De hond zal dan medicijnen krijgen die dat probleem verhelpen. Het braken en de diarree zullen dan vanzelf overgaan.

Schrokken

Honden die schrokken kauwen hun voedsel onvoldoende. Hierdoor komt het in te grote stukken in de maag terecht, waardoor de spijsvertering onnodig extra wordt belast. Daarnaast krijgen schrokkende honden veel lucht binnen, wat vaak leidt tot winderigheid.

Voeding

Een andere veel voorkomende oorzaak van maag- en darmproblemen bij honden is de abrupte overgang van de ene op de andere voeding. Een hond went snel aan het voer dat hij krijgt. Als u toch wilt overschakelen naar een ander soort voer, dan dient u dat geleidelijk te doen en een schema te volgen.

Verkeerde voeding

Bovendien kunnen veel honden net als sommige mensen niet goed tegen vette voeding. Als een hond voer krijgt dat eigenlijk niet voor hem bedoeld is, of als hij te veel eet, dan krijgt hij diarree. Niet iedere hond heeft evenveel voeding nodig. Een actieve hond heeft doorgaans meer voeding nodig dan een rustige hond die veel slaapt.

Voedselintolerantie

Ten slotte kan een hond maag-darmklachten krijgen door voedselintolerantie. Hij is dan allergisch voor bepaalde bestanddelen van het voer dat hij eet. Omdat het lichaam dat voer zo snel mogelijk kwijt wil, gaat de hond overgeven of krijgt hij diarree. Bij allergieŽn gaat het vaak om eiwitbronnen. Als uw hond klachten krijgt, is het dus slim om hem op een dieet te zetten waarbij goed naar de eiwitten gekeken wordt.

Wat moet u doen als uw hond moet overgeven of diarree heeft?

Honden zijn niet gewend aan overgeven en diarree, en worden onrustig wanneer ze dat voelen opkomen. Probeer dan ook niet boos te worden op de hond en rustig te blijven. Het is helemaal niet slecht om de hond te knuffelen op het moment dat hij ziek is. Hij zal dan meer op zijn gemak zijn.

Lichaamstemperatuur

Het kan geen kwaad als de hond af en toe maagklachten vertoont, maar als het vaak gebeurt, dient u wel zijn lichaamstemperatuur opmeten. Als de temperatuur hoger komt dan 39 graden, moet de dierenarts ingelicht worden. Dat is ook het geval als er bloed in de diarree zit.

Hoe kunt u maag- en darmproblemen bij honden verhelpen?

Er bestaan producten voor honden om diarree, overgeven en darmontsteking te stoppen. Het gaat daarbij om speciale voeding, tabletten en voedingssupplementen. Indien schrokken de oorzaak van de maag-darmproblemen is, dan kunt u overwegen de hond uit een anti-schrokbak te laten eten. Als de maagklachten na een aantal dagen alsnog niet over zijn, is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen.

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met uw huisdier? Tips en advies

De zomervakantie komt eraan. Als uw huisdier meegaat op vakantie, maar ook wanneer uw huisdier thuisblijft of naar een pension gaat, is het belangrijk bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geeft onze dierenarts een aantal tips om goed voorbereid (met uw huisdier) op vakantie te gaan.Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8965 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur