Luchtwegen - Keel

Luchtweginfecties bij honden

Net als mensen kunnen ook honden last krijgen van aandoeningen aan de luchtwegen. Wanneer een hond last krijgt van de voorste luchtwegen, dus de neus, keel en luchtpijp, wordt dit ook wel kennelhoest genoemd. De omschrijving is verwarrend, want de infectie is niet enkel op te lopen in een kennel. Op iedere plaats waar honden met elkaar in aanraking komen, lopen ze het risico op besmetting.

Kennelhoest

Kennelhoest kan herkend worden door te letten op signalen zoals sloomheid, slecht eten, koorts en kokhalzen met slijm. Ook is bij de hond een harde, droge hoest te horen. Vooral wanneer een hond al wat ouder is of een lage weerstand heeft, is de kans op besmetting groot. Om ervoor te zorgen dat de hond opknapt van de ziekte, zijn er twee zaken heel belangrijk. Op de eerste plaats is het belangrijk om rust te bieden aan de hond.

Behandeling van kennelhoest

Doordat de hond druk is tijdens het wandelen en veel speelt, verdikt het slijmvlies van de keel. Dit zorgt voor een verdroogd gevoel, waardoor de hond vanzelf gaat hoesten. Rust is hiervoor een goede oplossing, want daardoor wordt de verdikking van het slijmvlies voorkomen. De tweede manier om de ziekte te kunnen terugdringen is het gebruik van een tuig, in plaats van een riem rond de keel. De luchtpijp krijgt dan minder druk, waardoor de hond beter de tijd krijgt om op te knappen.

Ademhalingsproblemen

Honden kunnen tijdens het bewegen last krijgen van ademhalingsproblemen. Het eerste signaal van dergelijke problemen is benauwdheid bij de hond. Met name bij inspanning kunnen honden kortademig worden en zelfs gaan hyperventileren. In deze gevallen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen, om een diagnose te laten stellen. Het is mogelijk dat de hond last heeft van een serieuze aandoening zoals astma of een luchtweginfectie, waar medicatie voor bestaat.

Symptomen van aandoeningenen aan de luchtwegen

Voor een juiste behandeling van aandoening aan de luchtwegen van de hond, is het belangrijk om de signalen juist in kaart te brengen. Zo kan de hond regelmatig hoesten of andere ademhalingsproblemen vertonen. Met de symptomen kan een dierenarts een diagnose stellen en vervolgens medicatie voorschrijven om ervoor te zorgen dat uw trouwe viervoeter snel weer opknapt.

Hoesten

Hondeneigenaren komen vaak bij de dierenarts met klachten rondom de hoest van hun hond. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze klachten, die een dierenarts onderzoekt. Zo kan er een probleem zijn met de luchtwegen, het hart of het longvlies. Zeker wanneer de hond regelmatig hoest, is het verstandig om hiernaar te laten kijken door een specialist. De hond kan last hebben van een luchtweginfectie, hartproblemen, een allergie, een aangeboren afwijking of een tumor.

Behandeling

De hoest van een hond is meestal geen levensbedreigende aandoening, tenzij er sprake is van een combinatie met benauwdheid. In dat geval is er sprake van een spoedeisende situatie, waar direct op ingegrepen moet worden. Het voorkomen van hoesten bij een hond is heel lastig. De beste optie is om de vaccinaties up-to-date te houden en zo de hond zo goed mogelijk tegen alle ziektes te beschermen.

Kortademigheid

Kortademigheid bij honden kan meerdere oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat de hond last heeft van een hartafwijking, waardoor de hond niet goed aan zijn adem kan komen. Ook is het mogelijk dat de kortademigheid afkomstig is van een afwijking zoals astma. Raadpleeg altijd uw dierenarts indien kortademigheid lang aanhoudt of zorgwekkende vormen aanneemt. Om de druk op de luchtwegen te verminderen is het raadzaam om de hond uit te laten aan een tuigje en niet aan een reguliere riem.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8974 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur