Huid - Jeuk - Vacht

Van alle gezondheidsproblemen waar honden mee te maken kunnen krijgen, komen huidproblemen en vachtproblemen het meest voor. Bijna twintig procent van de honden kampt met een allergie, eczeem, jeuk of haaruitval.

Hoe herken je de huid- en vachtproblemen?

Er bestaan verschillende symptomen waaraan je huid- en vachtproblemen bij de hond kunt herkennen. Huidproblemen uiten zich in onder andere jeuk, huiduitslag, kale plekken, wonden, schilfers tussen de haren, eczeem, en in roodheid of verkleuring van de huid. Ook komt het voor dat de hond plotseling veel aan zijn poten gaat likken of gaat klapperen met zijn kop. Een ander teken dat er iets mis is, is als de hond last heeft van een stinkende vacht of een doffe vacht. Let vooral bij langharige honden goed op of er zich veranderingen in de vacht voordoen. Tussen de lange haren ontstaan regelmatig vochtige, pijnlijke plekken als gevolg van eczeem.

Oorzaken van huid- en vachtproblemen

Huid- en vachtproblemen kunnen diverse oorzaken hebben.

Vlooien, teken en mijten

Zo kan de hond last hebben van parasieten zoals vlooien, teken of mijten. Vlooien veroorzaken jeuk aan de vacht van de hond. Sommige honden zijn zelfs allergisch voor de vlooienbeten, waardoor oude beten nog lang blijven jeuken. Wanneer een hond hier heftig aan gaat krabben en/of likken kan er hotspot bij uw hond ontstaan. Ook mijten zorgen voor een vreselijke jeuk. Als de hond veel aan zijn oren krabt en zwart oorsmeer aan het begin van de oren heeft zitten, heeft hij waarschijnlijk last van oormijt. Een ander soort mijt is scabies. Die graaft gangetjes in de huid en kan ervoor zorgen dat het hele lichaam geïnfecteerd raakt met schurft. Teken nestelen zich in de huid om bloed op te zuigen, wat irritatie veroorzaakt. Bovendien kan hij ziektes overbrengen.

Schimmels

Huidproblemen bij de hond kunnen ook veroorzaakt worden door schimmels. Je zal dan in de vacht ronde, kale plekken zien met schilferige randen. Een hond kan last krijgen van schimmel als hij een verminderde weerstand heeft. Een schimmelinfectie bij de hond kunt u behandelen met bijvoorbeeld Imaverol.

Voeding

Wat niet veel mensen weten is dat ook de verkeerde voeding voor huid- en vachtproblemen kan zorgen. Een hond kan een allergie hebben voor bepaalde ingrediënten van het voer dat hij krijgt. Hij zal dan last krijgen van jeuk en geïrriteerde plekken.

Atopie

Net als mensen kunnen ook honden overgevoelig zijn voor stoffen in de lucht, zoals pollen. Die allergie komt tot uiting in de huid van de hond en speelt vooral op in het hooikoortsseizoen. Dit wordt atopie genoemd. Atopie is een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen veroorzaakt door een allergische reactie door het inademen van bepaalde omgevingsstoffen (allergenen). Allergenen kunnen seizoensgebonden zijn, zoals stuifmeel, pollen en grassen, of het hele jaar door voor problemen zorgen zoals huidschilfers of huisstofmijten. Bij honden zien we veel vaker atopieproblemen dan bij katten.

Endocrinologische huidproblemen

Ten slotte kan de hond last van endocrinologische huidproblemen hebben. De oorzaak daarvan ligt meestal bij een slecht werkende schildklier.

Behandeling

Er zijn talloze middelen op de markt waarmee de huid en de vacht van de hond verzorgd kan worden en waarmee de hond behandeld kan worden in het geval van jeuk, schimmel, allergie, huiduitslag en eczeem. Zo bestaan er speciale shampoos die de stinkende vacht tegengaan en de gevoelige huid verzachten. Om de doffe vacht weer glanzend te maken bestaat er speciale oliën (bijv. Doils Skin) en snacks. Gebruikt u liever een natuurlijk product, dan is PUUR Jeuk een goede optie. Vaak kan een gezondere, aangepaste voeding ook helpen om symptomen zoals haaruitval en huiduitslag tegen te gaan. Bovendien bestaan er diverse sprays waarmee je de vacht van je viervoeter kan bespuiten als extra vachtverzorging. Als de huidproblemen en vachtproblemen na die behandelingen nog niet over zijn, is het slim om contact op te nemen met de dierenarts. Die kan dan met een bloed- of huidtest vaststellen waar de hond last van heeft en een passende behandeling voorstellen.

Gezonde levensstijl

Om huid- en vachtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond een gezonde levensstijl aanhoudt, met voldoende beweging en gezonde voeding. Ook moet de vacht van de hond regelmatig gewassen worden met een speciale shampoo voor honden.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8974 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur