> Hotspot bij hond en kat

Hotspot bij hond en kat

Hotspot bij hond en kat

Een hotspot is een veelvoorkomend probleem bij hond en kat. Een hotspot is een ontstoken huidinfectie die verschillende oorzaken kan hebben zoals (overgevoeligheid voor) een vlooien- of tekenbeet of oormijtinfectie. Dit gaat gepaard met heftige jeuk, waardoor de hond of kat zich overmatig zal gaan krabben en/of likken. In dit artikel leest u waardoor een hotspot veroorzaakt wordt, hoe u deze bij uw huisdier kunt herkennen en behandelen.

Symptomen van een hotspot:

  • Uw hond of kat wordt lusteloos en gaat flink aan het krabben
  • Vaak willen ze niet eten en hebben ze koorts
  • Bij nadere inspectie ziet u een natte plek in de vacht
  • Na het wegscheren van wat haar ziet u een vuurrode huid die bovendien bedekt is met een gele etterlaag. Dit is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van een huidplek kan ontstaan

Hoe ontstaat een hotspot bij uw hond of kat?

De oorzaak van het heftige likken of krabben is enorme jeuk. Jeuk kan ontstaan na bijvoorbeeld vlooien- en tekenbeten, met name wanneer de kop van de teek achterblijft als de teek niet in zijn geheel verwijderd wordt, evenals door algemene schurftmijtinfecties, oorontsteking of oormijtinfectie.

Vlooienallergie

Bij een hond die overgevoelig reageert op vlooienbeten (een vlooienallergie) ontstaan na de beet jeukende bultjes. De hond gaat hieraan bijten, likken of krabben. Hierdoor wordt de huid beschadigd. Er ontstaat een vicieuze cirkel: jeuk leidt tot krabben en dat leidt weer tot verdere huidbeschadigingen waardoor een ontsteking met nog meer jeuk (en meer krabben) ontstaat. Binnen een uur ontstaat hierdoor vaak een natte vochtige plek onder de haren die alle kenmerken van een ontsteking vertoont, de huid is rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Later ontstaat een rode, kale plek waarop een laagje etter gevormd wordt, dat kan indrogen tot een korst. De meest voorkomende plaatsen voor hotspots zijn de achterhand van de hond, op het kruis, de staartbasis of op de dijen.

Oorontsteking

Daarnaast zien we vaak hotspots bij katten of honden die jeuk of pijn aan de oren hebben, door een oorontsteking, water in de oren of een oormijtinfectie. De hotspot zit dan meestal onder het oor en op de wangstreek. Vaak is behalve de zichtbare rode (kale) plek een groot deel van de aangrenzende huid ontstoken. De uitgebreidheid en de mate van ontsteking van de huid kunnen zorgen voor een duidelijk ziek, lusteloos dier.

Wat te doen in geval van een hotspot?

Vaststellen van de oorzaak

Als u een hotspot ontdekt bij uw hond of kat, dan is het belangrijk dat u meteen actie onderneemt. Ten eerste is het belangrijk dat u erachter probeert te komen wat de oorzaak is van het krabben en likken. Door de vacht weg te knippen en/of te scheren krijgt u beter zicht op wat er aan de hand kan zijn. Het kan erg lastig zijn om de hotspot te scheren, omdat de plek natuurlijk erg gevoelig is. Als dit het geval is , doet u er goed aan om een dierenarts te raadplegen. Als de oorzaak van de enorme jeuk gevonden is, moet deze natuurlijk ook behandeld worden.

Behandeling

De hotspot moet dus voorzichtig geschoren en gewassen worden. Daarna kan lokale behandeling verlichting bieden. Wanneer het nog een beginnende hotspot is die niet reeds ontstoken is, kunt u lokaal behandelen met bijvoorbeeld: Dermacool hotspot spray, Puur Hotspot, Espree Hot Spot Foam of Douxo Calm Gel. In sommige gevallen is de ontsteking dermate hevig dat de toediening van antibiotica noodzakelijk is. Uw dierenarts kan u hierbij adviseren.

Bescherming

De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk dat de plek waar de hotspot zat rust krijgt. Het dragen van bijvoorbeeld een Comfy Cone beschermkraag of Medical Pet Shirt - verkrijgbaar voor hond en kat - kan dan uitkomst bieden.

Een hotspot voorkomen

Denk niet alleen in voorjaar en zomer aan vlooien- en tekenpreventie, want ook in de winter zijn er vlooien. Bij honden die regelmatig zwemmen kan de werking van vlooienbestrijdingsmiddelen verminderen. Zwemt uw hond veel? Dan kan het raadzaam zijn om uw hond extra tegen vlooien te behandelen. Een hond die veel zwemt, heeft bovendien meer kans op oorontsteking. Controleer de oren regelmatig en behandel preventief met een oorreiniger.

Pups en kittens hebben de meeste kans op oormijt. Dit is vast te stellen door middel van een ooronderzoek door de dierenarts. Behandel uw dier niet zonder controle van de dierenarts tegen oormijt.

Heeft u vragen over hotspots of huidaandoeningen in het algemeen? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 - 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit