Service
Winkelwagen
Menu

Honden zijn gevoelig voor toon menselijke stem

Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat de hersenen van honden stemgeluiden op een vergelijkbare manier verwerken als mensen dat doen. Met deze bevinding kan verklaard worden waarom honden hun gedrag afstemmen op de gevoelens van hun baas.

Kind met hond

Wanneer mensen de stem van een vriend of vriendin horen, hebben ze direct een beeld van hem of haar – zelfs wanneer men deze persoon niet kan zien. Door de toon van de stem, heeft men bovendien snel in de gaten of de persoon in kwestie blij of verdrietig is. Mensen zijn hiertoe in staat omdat onze hersenen over een zogenaamd stemgebied beschikken. Uit recent onderzoek is gebleken dat hondenhersenen stemgeluid op een overeenkomstige manier verwerken.

Baanbrekend

Dit onderzoek, uitgevoerd door een team neurowetenschappers, kan volgens de onderzoekers baanbrekend worden genoemd. Het is het eerste vergelijkende onderzoek naar de verwerking van stemmen waarbij niet-menselijke primaten zijn gebruikt. Daarnaast onderscheidt de studie zich van eerdere onderzoeken omdat het niet-invasief was: men hoefde het lichaam van de honden namelijk niet binnen te dringen – door bijvoorbeeld operatie. De onderzoekers hebben de honden namelijk getraind om in een scanner te gaan liggen.

Emotionele toestand

Vervolgens analyseerden de wetenschappers hoe de hondenhersenen verschillende soorten geluiden verwerken, waaronder stemmen, geblaf en natuurlijke geluiden. Bij mensen wordt het stemgebied geactiveerd wanneer we anderen horen praten. Hierdoor zijn we in staat de identiteit van de spreker te herkennen en de emotionele toestand van het stemgeluid vast te stellen. Indien honden over een vergelijkbaar stemgebied beschikken, dan zouden zij deze kenmerken ook moeten kunnen herkennen.

Geluiden

Om deze veronderstelling te onderzoeken, leerden de wetenschappers elf honden aan om roerloos is een hersenscanner te blijven liggen, waarbij ze een hoofdtelefoon droegen waarmee de geluiden werden overgebracht. De honden kregen tweehonderd menselijke en hondengeluiden te horen, waaronder janken, huilen, speels geblaf en gelach. Om een vergelijking te kunnen maken, onderwierpen de onderzoekers 22 menselijke proefpersonen aan dezelfde test.

Communiceren

Uit de beelden van de hersenscan bleek dat ook de hersenen van honden over stemgebieden beschikken en zij sociale geluiden op dezelfde manier verwerken als het menselijke brein. Volgens de onderzoekers helpen de gevonden overeenkomsten in de verwerking van geluid verklaren waarom mensen en honden zo goed met elkaar kunnen communiceren.

Verschillen

Er kwamen echter ook verschillen aan het licht. Zo ontdekten de onderzoekers dat bij honden 48% van het auditieve hersengebied sterker reageert op omgevingsgeluiden – zoals verkeer – dan op stemgeluid. Bij mensen gaat dit om slechts 3%. Hieruit blijkt volgens de wetenschappers hoe sterk het menselijke brein op stemgeluid gericht is. Desondanks zijn de onderzoekers verheugd te hebben kunnen bevestigen waarvan elke baasje al was overtuigd: honden zijn gevoelig voor de toon van de menselijke stem.

Bron: Morrell, Virginia (2014) How Dogs Know What You’re Feeling. Science / Aaas