>
>
Gewrichten - Beweging

Gewrichten - Beweging

Artrose

Een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij katten is artrose. Artrose kan alle gewrichten van de kat aantasten, maar meestal gaat het om de ellebogen, de kniegewrichten en de heupgewrichten. De pijn die de kat ervaart is het gevolg van slijtage van het kraakbeen. Door de slijtage gaan de botten ontsteken. Om de gewrichten te kunnen stabiliseren wordt er dan nieuw botweefsel in het kapsel rond de gewrichten gevormd.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die op de aanwezigheid van artrose kunnen duiden. Het is niet noodzakelijk dat deze symptomen tegelijkertijd optreden. De meeste katten die aan artrose lijden, hebben eveneens last van stress en angst. Ook worden ze wat agressiever richting de omgeving en miauwen ze meer. Daarnaast kan het voorkomen dat de kat niet meer geaaid wil worden, niet meer wil eten en dat hij zijn plas laat lopen. Dat laatste komt doordat het voor de kat pijnlijk is om te springen en om hoge stappen te maken. Daardoor wil hij misschien niet meer in de kattenbak komen.

Oorzaken

Aan artrose en gewrichtsproblemen in het algemeen kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. De meest voorkomende oorzaken van gewrichtsproblemen bij de kat zijn erfelijkheid en structureel overgewicht. Wanneer een kat van jongs af aan (veel) te zwaar is, dan worden de gewrichten gedurende het hele leven meer belast dan ze van nature voor gemaakt zijn en dus goed voor ze is. Bij katten met structureel overgewicht is er, zeker op latere leeftijd, sprake van een verhoogd risico op gewrichtsklachten. Buiten dat overgewicht schadelijk is voor de algehele conditie van uw kat en bijvoorbeeld kan leiden tot suikerziekte, is het ook een belangrijke veroorzaker van gewrichtsproblemen als artrose.

Behandelingen

Indien uw kat kampt met gewrichtsproblemen, dan zijn er diverse behandelingen mogelijk:

Therapeutische voeding

Veel katten die kampen met gewrichtsklachten hebben baat bij therapeutische gewrichtsondersteunende voeding zoals Royal Canin Mobility voor de kat, Hill's Prescription Diet Feline j/d of Specific Joint Support FJD / FJW. Deze voedingen bevatten hoge concentraties omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroïtine die het kraakbeen ondersteunen. Het voordeel van het geven van therapeutische voeding is dat het effectief is en nauwelijks tot geen bijwerkingen kent.

Voedingssupplementen

Er zijn ook diverse voedingssupplementen verkrijgbaar die een ondersteunende werking op de gewrichten en het kraakbeen hebben. Een supplement kan uitkomst bieden wanneer u bijvoorbeeld niet van voeding wilt veranderen (omdat uw kat bijvoorbeeld door allergie slechts een specifieke voeding verdraagt). Daarnaast worden supplementen vaak in combinatie met een van de eerder genoemde voedingen gegeven.

Ontstekingsremmers

Bij ernstige gewrichtsproblemen kan de dierenarts een ontstekingsremmer voorschrijven (deze zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar bij uw dierenarts). Dergelijke producten kennen vaak echter vervelende bijwerkingen. Daarom zal een ontstekingsremmer niet worden voorgeschreven, tenzij dit strikt noodzakelijk is en genieten een van andere behandelingen - indien mogelijk - de voorkeur.

Ondersteunende maatregelen

Wanneer uw kat last heeft van de gewrichten, dan kunnen ogenschijnlijk onschuldige zaken als liggen al een belasting zijn. Een goed ligbed zoals het orthopedisch traagschuimmatras of het Flectabed kan voor katten met gewrichtsproblemen daarom een hele verlichting zijn. Een goed ligbed kan gewrichtsklachten bij uw kat niet voorkomen, maar het leven van uw dier wel veraangenamen.

Indien u vermoedt dat uw kat last heeft van zijn gewrichten, dan raden we u aan altijd eerst uw dierenarts te raadplegen om de diagnose te laten stellen.

Hondensport

Hondensport

Trouw gezelschap, een maatje om mee te gaan wandelen, het bewaken van een terrein of huis: mensen kunnen veel verschillende redenen hebben om een hond aan te schaffen. Maar er is méér! Wat is er nu leuker dan lekker actief bezig te zijn met uw hond? Het is goed voor zowel mens als dier en enorm positief voor de baas-hond relatie. Het draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid, waarmee het ontstaan van gedragsproblemen voorkomen kan worden.Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 9013 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit