Service
Winkelwagen
Menu
Medpets is jarig! - Feestelijke deals tot 50% korting Lees meer

Waarom blaft je hond?

Een hond blaft met een reden. Je hond wil je meestal iets vertellen. Om te snappen waarom een hond bepaald (ongewenst) gedrag vertoont, is het belangrijk om de lichaamstaal en signalen te leren begrijpen. Een hond kan bijvoorbeeld om verschillende redenen blaffen. In dit blogartikel worden de verschillende manieren besproken waarop een hond kan blaffen en ook hoe je dit blaffen kunt afleren indien het gedrag ongewenst is.

honden blaffen

De verschillende blaffen van een hond

Blaffen is normaal hondengedrag en een communicatiemiddel. Sommige hondenrassen blaffen van nature meer dan andere, denk hierbij aan honden die gefokt zijn voor bewaking, het hoeden van vee of de jacht. Er zijn diverse soorten blaffen te onderscheiden, met ieder een andere motivatie en ander doel. Luister aandachtig naar de blaf van je hond om te achterhalen waarom het dier blaft. Let hierbij bijvoorbeeld op de toonhoogte, het aantal blaffen en de duur van het blaffen. Ook de lichaamstaal van je hond kan hierbij helpen.

Wanneer honden overmatig blaffen, kan het abnormaal gedrag worden. We geven bij elke blaf tips om te voorkomen dat deze blaf omslaat in ongewenst gedrag.

We benoemen 6 manieren waarop een hond kan blaffen:

De opgewonden blaf

De hond is blij of opgewonden, bijvoorbeeld bij thuiskomst van de baas, als de deurbel gaat, er bezoek binnenkomt of wanneer je de riem pakt om de hond uit te laten. Deze blaf is hoger dan normaal. Het blaffen gebeurt in series, soms met janken tussendoor. Je hond rent vaak rondjes of springt om je heen.

De spel blaf

Een hond kan blaffen tijdens het spel met een andere hond of met de baas. Dit is vaak een korte reeks van scherpe blaffen. Vaak gaat de hond in speelhouding staan en fanatiek met de staart kwispelen. Vaak maakt hij ook schijnbewegingen om de ander tot spel aan te zetten.

De blaf uit verdediging

Als een hond op deze manier blaft voelt hij zich bedreigt. Vaak komt deze bedreiging van andere mensen of dieren. Deze blaf is vaak zwaar en scherp. Er kan ook bij gegromd worden. Vaak heeft een hond al ander gedrag laten zien voordat hij op deze manier van blaffen overgaat, bijvoorbeeld angst. De houding van de hond is naar voren gericht. Hij zal zich bewegen in de richting van de bedreiging. De hond kan naar voren springen en gaan happen. Hij wil hiermee bereiken dat andere mensen of dieren afschrikken om een conflict te voorkomen. De hond probeert hierbij zichzelf (of zijn baas/territorium/speeltjes/voer) te beschermen.

Blaf uit angst

Een hond is bij deze blaf dus angstig. Denk hierbij aan honden met verlatingsangst of vuurwerkangst. De blaf lijkt een beetje op de opgewonden blaf. De blaf is hoog, maar iets langer dan een opgewonden blaf. Vaak kun je de angst door de blaf heen horen. De houding van de hond is naar achteren gericht, hij wil weg van datgene waar hij bang voor is. Vaak nemen ze een lage houding aan en kunnen stresssignalen vertonen. De hond kan erg onrustig zijn, heen en weer lopen en krabben aan deuren. Als hij niet weg kan, kan een hond zich gaan verdedigen.

In angstige en stressvolle situaties kan je je hond een extra steuntje in de rug geven met producten die jouw hond minder stressgevoelig maken. Dr. Ann’s Stress Reduction is een aanvullend dieetvoeder dat ondersteuning biedt in stressvolle tijden door jouw hond te helpen kalm en ontspannen te blijven. Ook zijn er verdampers die kunnen worden ingezet in stressvolle situaties. Adaptil Calm is een verdamper die je hond kan helpen te kalmeren op basis van natuurlijk geruststellende feromonen die normaal worden uitgescheiden door melkgevende teven om de pups gerust te stellen. De verdamper van Pet Remedy bevat kalmerende ingrediënten, zoals valeriaan, om op een natuurlijke manier jouw hond ondersteunen ten tijden van angst en spanning.

De blaf uit stress of frustratie

De hond is gefrustreerd of heeft aanhoudende stress. De hond voelt zich bijvoorbeeld eenzaam of verveelt zich. Dit kan optreden bij verblijf in een kennel of wanneer de hond alleen thuis is. Het kan echter ook ontstaan wanneer hij iets verwacht maar daarin teleurgesteld wordt. De blaf is vaak aanhoudend en eentonige blaf, wat lager dan de normale blaf. Het kan soms eindigen met een typische huil. De hond staat meestal stil maar kan ook stereotiep gedrag gaan vertonen als graven, krabben, rondjes rennen en heen en weer lopen.

De blaf om aandacht

De hond wil graag aandacht. Bijvoorbeeld wanneer de hond graag in de tuin wil spelen en bij de deur staat te blaffen of piepen om dit kenbaar te maken. Of wanneer de baas in gesprek is met andere mensen maar de hond graag aandacht wil, kan hij met blaffen de aandacht opeisen. Bepaald blafgedrag kan inmiddels ook aangeleerd zijn doordat de hond (vaak onbewust) aandacht van de baas heeft gekregen. Dit is de normale blaf van de hond, 3-4 keer achter elkaar, gevolgd door een pauze en weer 3-4 keer blaffen. De hond zal vragend naar de baas kijken en kan ongeduldig ronddraaien.

Blaffen van je hond afleren

Blaffen hoort bij een hond. Het kan echter ongewenst gedrag worden. Dan is het goed als je weet wat je kunt doen om dit ongewenste blaffen af te leren

Blaffen bij thuiskomst

Een beetje blaffen van opwinding moet geaccepteerd worden. Begroet je hond bij binnenkomst kort maar ga niet mee in de opwinding. Zorg ervoor dat je zelf niet teveel met de hond ‘mee gaat praten’, want dit stimuleert het blaffen. Wanneer de hond blijft blaffen, kun je dit het beste negeren. Je kunt je hond eventueel stapsgewijs proberen aan te leren om na de eerste begroeting te gaan zitten. Wacht daarbij totdat hij niet meer blaft en beloon hem dan.

Blaffen door de deurbel

Als je hond blaft als reactie op de deurbel, leer hem dan op een plek te gaan zitten (bijvoorbeeld in zijn mand) en daar te blijven. Vraag bezoek om de hond in eerste instantie te negeren. Het blaffen naar de deurbel of bezoek wordt namelijk vaak beloond doordat de hond door de bezoekers even aangehaald wordt of er iets tegen hem gezegd wordt.

Blaffen tijdens spel

Als een hond tijdens het spelen blaft, dan moet je dit in zekere mate tolereren. Dit hoort bij het spel op dat moment. Als je hond echter gaat blaffen om een spel te starten met de baas, dan valt dit blaffen onder aandacht vragen (zie verderop in dit artikel). Dit moet je in principe negeren. Je bepaalt als baas wanneer een spel gestart en gestopt wordt.

Voernijd

Wanneer de hond blaft als je in de buurt van zijn voer komt, is dat absoluut ongewenst gedrag. Bij voernijd is het belangrijk om een hond aan te leren dat je dicht bij de voerbak mag komen. Dit kunt je leren door pups bijvoorbeeld te voeren uit een bak die je zelf vasthoudt of uit de hand. Bij oudere honden kun je dit trainen door telkens wat voer aan de voerbak toe te voegen. Ze leren zo dat jij juist degene bent die het voer geeft en dus een positieve rol speelt in relatie tot voer.

Prooinijd

Bij prooinijd, waarbij je hond zijn speeltjes niet wil afgeven, kunt je gaan oefenen door het speelgoed te ‘ruilen’. Biedt hem bijvoorbeeld wat lekkers aan in ruil voor zijn speeltje. Wanneer hij zijn speeltje loslaat, krijgt hij de beloning en koppel je het commando ‘los’ aan zijn handeling. Na verloop van tijd zal hij dit commando ook zonder beloning uitvoeren.

Blaffen aan de riem

Als je hond blaft aan de riem, is het belangrijk om hem meer ruimte te geven om de andere hond te passeren. Met andere woorden: zorg ervoor dat de dreiging weggenomen wordt. Geef hem verder niet teveel aandacht. Een veelgemaakte fout is dat wanneer de hond al eens eerder geblaft heeft, mensen bang zijn dat hij dit weer zal doen. Als reactie daarop trekken ze de riem strak en zeggen alvast tegen de hond ‘Nee Max, niet gaan blaffen’. Op deze manier krijgt hij aandacht en heeft hij door dat er iets staat te gebeuren. Hij zal hierdoor eerder geneigd zijn om te gaan blaffen. Sommige honden blaffen echter al naar een hond aan de overkant van de straat. Dit gedrag is vaak aangeleerd en (onbewust) versterkt door de eigenaar. Dit dient met training weer afgeleerd te worden. Probeer de hond bijvoorbeeld af te leiden door zijn aandacht te vragen met wat lekkers wanneer je in de verte een hond ziet.

Blaffen naar voorbijgangers

Een veelvoorkomend probleem is dat honden ongewenst blaffen tegen de postbode of andere voorbijgangers. Dit gedrag is waarschijnlijk ooit begonnen als verdedigend blaffen. Het blafgedrag kan na verloop van tijd echter aangeleerd gedrag geworden, doordat je het blaffen (vaak weer onbewust) aandacht hebt gegeven. Een voorbeeld: je hondje ging vroeger altijd bij het raam kijken als er iemand voorbij kwam en blafte een keer. Je ging kijken en zei telkens ‘wat zie je dan?’. Je hebt je hond hier op twee manieren aandacht gegeven, namelijk zowel fysiek als met je stem. Inmiddels gaat de hond steeds blaffen zodra je bij het raam gaat kijken of blaft hij uitvoerig naar iedereen die voorbij komt. Het gedrag is inmiddels aangeleerd.

Ongewenst angst blaffen

Angst is een duidelijk signaal van de hond en mag niet genegeerd worden. Hij mag in deze situatie ook zeker niet gestraft worden. Haal je hond uit de situatie die angst oplevert en geef steun door bij hem te zitten en hem rustig te aaien. Je mag je hond dus wel troosten, maar wek niet de indruk dat je hem beloont aangezien hij dit kan ervaren als een beloning voor het blafgedrag.

Het is belangrijk om de oorzaak van de angst te achterhalen en hier door middel van training mee aan de slag te gaan, indien nodig onder begeleiding van een gediplomeerde gedragstherapeut. In het geval van verlatingsangst is het belangrijk om een pup van jongs af aan geleidelijk te leren om steeds wat langer alleen te zijn, eventueel met gebruik van een hondenbench. Het is dan wel belangrijk dat je hond door middel van benchtraining leert dat de bench een veilige plek is. Wanneer een hond echter al verlatingsangst ontwikkeld heeft, kun je het beste samen met een gedragstherapeut proberen om dit weer af te leren. Dit kan veel tijd kosten. Vaak kan het helpen om de training te combineren met Supplementen tegen angst bij honden

Blaffen bij het alleen laten

Wanneer de hond blaft wanneer hij alleen gelaten wordt of de kennel in moet, geeft hij een duidelijk signaal af. De hond ervaart op dat moment stress en dient uit deze situatie gehaald te worden. Denk er bijvoorbeeld aan om de hond minder lang alleen te laten of naar een opvang te brengen waar hij gezelschap heeft van andere honden. Een andere manier om verveling tegen te gaan, is de hond afleiding te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een Kong speeltje te vullen met wat lekkers zodat de hond daarmee bezig kan zijn. Test van te voren wel of je je hond hier alleen mee kunt laten en hij het speelgoed niet gaat slopen. Het Pet Remedy Snuffelkleed is een interactief kleed goed voor uren afleiding. Gebruik het kleed in combinatie met snacks en de bijgeleverde Pet Remedy Spray om jouw hond af te leiden en tegelijkertijd te kalmeren in stressvolle situaties. Naast afleiding kunnen ook verdampers uitkomst bieden wanneer jouw hond alleen thuis moet blijven. Deze verdampers plug je in het stopcontact en scheiden vervolgens een kalmerende samenstelling uit die helpt bij het verminderen van stress en het zorgen voor ontspanning. Er zijn verdampers die werken op basis van feromonen, zoals Adaptil Calm, en verdampers op basis van andere natuurlijk kalmerende ingrediënten, zoals de Pet Remedy Verdamper. Soms kan het ook helpen om ’s ochtends vroeg een lange wandeling te maken of een intelligentiespel met je hond te doen. Dit zorgt ervoor dat hij lichamelijk en mentaal moe is en eerder zal gaan slapen. Kortom: het is belangrijk om je hond meer afleiding of gezelschap te bieden om ervoor te zorgen dat het gedrag verminderd wordt.

Relevante producten

Blaffen bij teleurstelling

Sommige honden kunnen teleurgesteld worden na de verwachting van een verheugend feit. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren wanneer je altijd eerst je jas pakt voordat je met de hond gaat wandelen. Als je vervolgens naar de supermarkt moet en je jas pakt, kan de hond de verwachting hebben dat er met hem gewandeld wordt en kan hij alvast enthousiast bij de deur gaan wachten. Wanneer de wandeling echter niet plaatsvindt, kan ongewenst blafgedrag ontstaan door frustratie. Probeer daarom om je routine af en toe te doorbreken. Doe je hond bijvoorbeeld eens eerst de riem om voordat je je jas pakt. Wanneer de riem omgedaan wordt, is het duidelijk voor de hond dat hij mee mag. Je kunt ook een specifiek commando aan de gebeurtenis verbinden, bijvoorbeeld ‘wandelen’ of ‘bos’. Zo zal je hond zich minder snel kunnen vergissen.

In zijn algemeenheid geldt dat het sporten met je hond, bijvoorbeeld jachttraining, canicross of agility ervoor kan zorgen dat een hond meer uitgedaagd wordt en dus minder snel gefrustreerd raakt.

Blaffen bij aandacht vragen

Als baas kiest je zelf de momenten waarop je je hond naar buiten laat en wanneer een spel gestart wordt. Laat de hond niet bepalen wanneer hij naar buiten mag. Dit kan ertoe leiden dat hij telkens gaat ‘zeuren’ bij de deur en dit gedrag aangeleerd wordt. Aangezien negatieve aandacht ook belonend werkt, dient dit gedrag genegeerd te worden. Wanneer de hond geen aandacht krijgt, zal het gedrag vanzelf afzwakken. Met negeren wordt bedoeld niks tegen je hond zeggen, geen oogcontact maken en indien nodig je rug toedraaien of weglopen.

Blaffen door aangeleerd gedrag afleren

Wanneer het gedrag eenmaal aangeleerd is, is het lastig om dit weer af te leren. Het is belangrijk om per situatie te kijken waarom een hond blaft en hoe je dit als eigenaar mogelijk aandacht hebt gegeven. Aan de hand daarvan kan er een actieplan worden opgesteld. Vaak is het verstandig om in dit geval een gedragstherapeut voor honden in te schakelen.

Anti-blaf halsbanden

Er zijn een aantal producten op de markt voor blafbeheersing, zoals anti-blafbanden die gebruik maken van een spray om het blaffen te onderbreken. Je moet je er echter van bewust zijn dat dit geen oplossing voor ongewenst blafgedrag biedt. Zonder aanvullende training en/of maatregelen zullen deze producten niet effectief genoeg zijn om het blaffen te stoppen en kan het in sommige gevallen het welzijn van je dier verminderen. Je kunt je voorstellen dat deze negatieve stimulans bij een hond die blaft uit angst of stress er alleen maar voor zal zorgen dat hij zich nog minder prettig voelt. Mogelijk zal de vocalisatie van de emotie stoppen, maar ervaart de hond nog steeds stress aangezien de oorzaak van het blaffen niet is aangepakt.

Wanneer heb je een gedragstherapeut nodig?

Zoals hierboven beschreven is het bij ongewenst blafgedrag het allerbelangrijkste om goed naar je hond te kijken en te begrijpen waarom en onder welke omstandigheden hij blafgedrag vertoont. Daarnaast is het noodzakelijk om objectief te bekijken hoe je eigen reactie is (of in het verleden was) tijdens blafgedrag van je hond. Aan de hand daarvan kan er per hond worden bepaald hoe het blafgedrag afgeleerd of verminderd kan worden. Als je er zelf niet uitkomt is het verstandig hulp in te roepen van een hondengedragstherapeut.