>
>
Blaas - Blaasontsteking

Blaas - Blaasontsteking - kat

Een veelvoorkomende aandoening bij poezen en katers is blaasontsteking. De term blaasontsteking is enigszins misleidend omdat het in feite een verzamelnaam is voor alle plas- en urinewegproblemen met én zonder blaasgruis.

Symptomen

Blaasontsteking kan zowel bij poezen als bij katers voorkomen. De symptomen van een blaasontsteking zijn zeer uiteenlopend en daardoor niet altijd even eenvoudig te herkennen. Blaasontsteking bij poezen en katers gaat vaak gepaard met een verandering in het plasgedrag. Hierbij kunt u ten eerste denken aan een verandering in de frequentie, te weten: vaker dan gewoonlijk. Verder is het mogelijk dat de poes of kater niet doorplast, maar steeds kleine hoeveelheden gevolgd door een pauze. Dit kan gepaard gaan met een persende houding. Als er sprake is van blaasontsteking gaat het plassen vaak samen met klagelijk miauwen, omdat het een pijnlijke aangelegenheid is. De urine van poezen en katers met een blaasprobleem kan anders ruiken of er anders uit zien, bijvoorbeeld door vermenging met bloed. Ook het veelvuldig likken van de penis (bij katers) en het in huis plassen door de poes of kat, kunnen symptomen van een blaasprobleem zijn.

Oorzaken

Blaasontsteking bij poezen en katers kan, net als bij mensen, diverse oorzaken hebben. Ten eerste is het belangrijk dat het dier voldoende water drinkt. Door te drinken wordt de urine minder geconcentreerd. Sterk geconcentreerde urine kan namelijk blaasgruis bij katten veroorzaken. Ook voeding die veel magnesium bevat kan het risico op de ontwikkeling van blaasgruis vergroten. Daarnaast kan ook het geven van teveel eten leiden tot blaasproblemen. Teveel eten zorgt namelijk voor een hogere zuurgraad van de urine waardoor het blaasgruis struviet kan ontstaan, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ook stress, overgewicht en blaasstenen kunnen blaasontsteking veroorzaken. Ten slotte kunnen blaasproblemen ook veroorzaakt worden door tumoren en aangeboren afwijkingen. Dit komt echter minder vaak voor.

Behandeling

Bij het behandelen van blaasontsteking is het belangrijk om onderscheid te maken tussen blaasproblemen mét en zonder blaasgruis.

Behandeling van blaasproblemen zonder blaasgruis

Indien de blaasontsteking bij de poes of kater niet gepaard gaat met blaasgruis, dan schrijft de dierenarts vaak pijnstillers en/of blaasontspanners voor. Daarbij is het belangrijk dat uw poes of kat meer gaat drinken. Kampt het dier met overgewicht, dan is het belangrijk dat de poes of kat afvalt. Overgewicht is namelijk een risicofactor. Indien het vermoeden bestaat dat stress een oorzaak is, dan is het belangrijk dat dit wordt weggenomen. Hierbij wordt regelmatig een product als Feliway ingezet (verkrijgbaar als Feliway spray, Feliway verdamper en Feliway navulling voor in de verdamper).

Behandeling van blaasproblemen mét blaasgruis

Als er naast de blaasontsteking ook sprake is van blaasgruis, dan is het belangrijk dat de blaasgruis wordt opgelost. In de meeste gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van speciale voeding tegen blaasgruis en struviet. Daarnaast is het ook in deze situatie belangrijk dat de poes of kat voldoende drinkt, geen overgewicht heeft en stressfactoren worden weggenomen.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8990 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur
Medpets maakt gebruik van cookies.  -  sluit