>
>
Angst - Gedrag - Stress

Angst - Gedrag - Stress

Leer uw hond kennen bij angst en gedragsproblemen

De hond is het ideale huisdier. De mogelijkheid om een hond te trainen en af te richten maakt het een plezierig beestje om mee te leven. De hond geeft zelf aan of hij of zij naar buiten wil voor een plasje. De hond apporteert de krant of u haalt plezier uit de hond door speciaal met hem of haar cursussen te volgen en mee te doen aan wedstrijden. Voor de omgeving lijken hond en baasje vaak het perfecte koppel. Toch gebeurt het regelmatig dat een hond gedragsproblemen ontwikkelt en veel stress of zelf agressiviteit vertoont. Dit kan komen omdat de hond een trauma heeft opgelopen of omdat de combinatie van de hond en het baasje niet helemaal de juiste is. Wat moet u doen als u problemen ervaart in het gedrag van uw hond?

Leer alles over het natuurlijke gedrag van uw hond

Wanneer u een rashond heeft aangeschaft, dan kunt u veel kenmerken van uw hond achterhalen door het ras van uw hond te bestuderen. Heeft u een rashond die gefokt is op jacht, dan is het natuurlijk instinct van de hond gericht op het vinden van wild. De basis gehoorzaamheid van de hond is van groot belang en daar dient u op te trainen. Een ras dat gebruikt wordt om vee aan te drijven zal veel beweging nodig hebben. Krijgt deze hond geen beweging dan kan dit tot stress, gedragsproblemen en soms zelfs agressief gedrag leiden. De problemen ontstaan omdat het baasje geen rekening houdt met de ras eigenschappen van de hond. Dus door eigen gedragingen aan te passen en beter rekening te houden met de kenmerken van het ras kan een hond in karakter en omgang positief veranderen.

Bestudeer uw eigen gedrag in relatie tot de hond

De hond is een roedeldier waarbij, als alles goed is, u de leider van de roedel bent. De hond onderwerpt zich aan uw gezag en zal op uw commando's reageren. Soms hebben we te maken met een heel schuchtere hond. Een gevoelige hond zal sneller angstig zijn dan een agressieve hond. Door uw stem minder zwaar te maken en met hoge stemmetjes te spreken kan een hond meer vertrouwen in u krijgen. Vaak werken bepaalde gedragingen aanstekelijk op een ander. Wanneer wij opgewonden of nerveus zijn, dan zal onze hond ook nerveus worden van dingen waar wij nerveus van werden. Wanneer u bang bent als er een andere hond aankomt en snel weg rent, dan geeft u uw hond aan dat er gevaar dreigt. Uw hond gaat wellicht in de toekomst agressief op andere honden reageren. We leren vaak onbewust onze hond gedragingen aan omdat we zelf gevaren en angsten hadden. Verlatingsangst ontstaat vaak omdat wij zelf de hond als pup al niet alleen durfden te laten. Heeft uw hond last van verlatingsangst, dan zult dit moeten accepteren of met uw hond moeten gaan trainen.

Therapie voor een betere relatie

Gedragstherapie kan achterhalen of uw hond dezelfde angsten als u heeft ontwikkeld. Het is raadzaam om een specialist in te schakelen om te achterhalen wat er met uw hond aan de hand is. De specialist zal tijdens de gedragstherapie cursus kijken hoe de hond op bepaalde situaties reageert, wanneer de hond bang is en eventueel de hond weer opnieuw vertrouwen geven. Het kan zijn dat de specialist ziet dat de hond op u reageert en uw hond hierdoor angstig of agressief gedrag ontwikkeld. Een goede specialist zal dan uw hond en uzelf trainen. Gedragstherapie staat helemaal in het teken om de relatie tussen baasje en de hond te verbeteren en is niet bedoeld om uw hond af te richten.

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

Ga voorbereid met uw viervoeter de zomer in!

De vakantietijd breekt weer aan! Of u nu thuis blijft om hier van het zomerweer te genieten, of u uw trouwe viervoeter meeneemt naar een vakantieoord, hier vindt u een aantal tips. Met deze tips wordt het niet alleen voor u, maar ook voor uw huisdier een fijne periode!Lees verder »

Waarom Medpets.nl

  • Meer dan 5000 producten
  • Voor 17:00 besteld, zelfde werkdag verzonden (mits op voorraad)
  • Goedkoper dan uw dierenarts
  • Klantvriendelijke service
  • Gratis verzending vanaf €55,-
  • Onze klanten beoordelen Medpets.nl gemiddeld met 8.6 (beoordelingen 10) op basis van 8984 reviews.

Productadvies & Klantenservice

0186 - 57 55 28
Maandag t/m vrijdag: 08.30-17.30 uur